Käes on aeg korjata ravivaid juurikaid

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Varemerohu juur sisaldab allantoiini, mis soodustab rakukasvu.
Varemerohu juur sisaldab allantoiini, mis soodustab rakukasvu. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Käes on hiline sügis ja aeg korjata juurikaid, millesse suve jooksul on kogunenud ravivaid aineid. Neid saab korjata, kuni maa pole külmunud. Kui tead täpselt, kus taimed kasvavad ja maa ei ole külmunud, saab neid kaevata ka talvel. Nii võibki maapirni, varemerohtu, võilille, vereurmajuuri talvelgi varuda.

Enamik juurikaid tuleb välja kaevata, pesta ja lasta nõrguda sõelal või aukudega kastis. Siis kaapida noaga pealmine kiht maha ja närvutada.

Edasi lõigata tükkideks ja panna viina sisse, keeta salviks või kuivatada.

Maapirni mugulaid saab koguda oktoobrist, kui lehed on pruuniks muutunud. Mugulad on head toiduvalmistamiseks, näiteks püreesuppides või toorsalatites. Maapirnis leiduv inuliin muutub kuumtöötlemisel magusaks, aga ei tõsta veresuhkrut. Nii saab magusa­isu korral kuivatatud maapirnikrõpse näksida, maapirni võib lisada ka keeksidele ja pannkookidele.

Kuivatades peab teadma, et maapirn tuleb pärast lõikumist kiiresti kuivatisse panna, muidu muutub pruuniks (oksüdeerub). Maapirn sobib taastama soolestiku mikrofloorat pärast antibiootikumikuuri, sest on toiduks headele bakteritele meie soolestikus.

Võilillejuur magustab

Võilillejuuri saab koguda ka aiamaalt, kus pole kasutatud mürke ja väetisi. Kuivatatud juurtest saab valmistada teed või tõmmist. Kuivatatud juuri võib röstida ja juua kohvijoogina, lisades sinna muid kasulikke drooge, näiteks musta pässikut või tammetõrusid. Võilillejuur soodustab sapieritust ja parandab seedimist, vähendab kolesterooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles