Eestlaste vanad traktorid künnavad põldu Aafrikas

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui mõni meie põldudel pikki aastaid vatti saanud masin müüki jõuab, viivad kokkuostjad selle tuhandeid kilomeetreid lõuna poole.
Kui mõni meie põldudel pikki aastaid vatti saanud masin müüki jõuab, viivad kokkuostjad selle tuhandeid kilomeetreid lõuna poole. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kui meie kohalik põllumees oma vana tehnika maha müüa soovib, võib ostja tulla väga kaugelt.

Kasutatud tehnika turul liigub kaup enamasti põhjast lõunasse, mis tähendab, et eestlaste uuemad, mõni aasta kasutusel olnud masinad liiguvad Lätti, Leetu ja Poola, aga päris vanad, isegi mitukümmend aastat töötanud masinad lähevad Lähis-Ida ja Aafrika riikidesse, rääkis kasutatud tehnikaga kuulutusi vahendava portaali Mascus Eesti tegevjuht Annika Amenberg.

Musta mandri põllumehed siiski siin ise tehnikat üle vaatamas ei käi. Euroopas tegutseb hulk kokkuostjaid, kes eri riikidest vanad masinad kokku ostavad ja edasi sihtriikidesse saadavad.

AS Stokker müüb seda kasutatud tehnikat, mida neilt uue masina ostvad põllumehed uue sissemaksuks annavad. Kõige sagedamini jõuab eestlase vana Läti, Leedu või Poola põllule, aga läheb ka Soome ja kaugemalegi, rääkis ettevõtte kasutatud tehnika tootejuht Tarmo Vilipõld.

„Eestlane tahab võimalikult uut ja suurt masinat, aga näiteks Poolas on palju väikseid farme ja neil pole võimekust osta uut masinat ning pole ka mõtet, sest väikeses farmis ei oleks sel palju rakendust,” seletas Vilipõld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles