Veinitegu pakub maitsmis- ja avastamisrõõmu

Copy
Veinitegemiseks mõeldud stardikomplekte müüakse igal pool. Komplektidega saab tavaliselt kaasa pärmid, toitesoolad, käärimise peatajad ja selitajad, aga algatuseks piisab toiduplastist kääritamisanumast ja käärimisel tekkivate gaaside väljalaskmiseks vajalikust tihendiga mulksutajast ehk vesi­lukust.
Veinitegemiseks mõeldud stardikomplekte müüakse igal pool. Komplektidega saab tavaliselt kaasa pärmid, toitesoolad, käärimise peatajad ja selitajad, aga algatuseks piisab toiduplastist kääritamisanumast ja käärimisel tekkivate gaaside väljalaskmiseks vajalikust tihendiga mulksutajast ehk vesi­lukust. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Enamasti võetakse koduveini valmistamine ette põhjusel, et veiniks sobivat toorainet on nii palju, et muidu läheks see tõenäoliselt raisku. Kuigi kõige levinum tooraine on õunad, muud puuviljad või marjad, valmib oskaja käe all suurepärane koduvein ka rabarberist, võilillest, meest või uuele partiile ette jäävatest vanadest moosidest ja mahladest.

Just ülemäärasest õunasaagist innustatuna võttis aastaid tagasi oma esimese veiniteo ette Valgejõe Veinivilla perenaine Tiina Kuuler. Huvi ja õnnestumised viisid koduveinitarvikute hulgimüügiga tegeleva OÜ Veinivilla asutamiseni 2010. aastal, viis aastat hiljem jõudsid veinisõprade lauale Valgejõel toodetud kodumaised puuvilja- ja marjaveinid. Samas võetakse vastu turismigruppe ja tehakse veinikoolitusi. Teadmisi ja kogemusi jagab perenaine lugejatega raamatutes „Koduveini aabits” ning „Kodused siidrid ja vahuveinid”.

Teooria kaudu praktikani

Kel teadmisi veiniteost napib, aga huvi on, peakski alustama endale veiniteo protsessi selgeks tegemisest. „Raamatuid on piisavalt, internetist leiab lihtsa vaevaga palju infot. Kindlasti jagavad meelsasti oma teadmisi kogenud meistridki, aga päris algtõdede õppimine võiks jääda ikka huvilise enda vaevaks,” arvas Kuuler, kes on ühtlasi Eesti koduveinikonkursi eestvedaja.

Kui teooriast põgus ülevaade olemas, võib tegutsema hakata. Suuri investeeringuid tegema ei pea. Kui vanadest aegadest on säilinud suured klaaspudelid, sobivad needki, aga arvestama peab, et klaas on õrn ja pudeleid on ebamugav puhastada. Õhukindluse tagamiseks kasutati vanasti kummikinnast või õhupalli, abi saadi ka plastiliinist või küünlavahast. Keegi ei keela praegugi selliseid võtteid kasutada, tulemus võib olla väga hea, aga on lihtsamaid võimalusi. Veinitegemiseks mõeldud stardikomplekte müüakse aiandus- ja ehitupoodideski ja neid saab tellida internetist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles