Üleskutse ⟩ Näidake oma terrasse ja välikööke

Maa Elu
Copy
Lõuna-Eestis asuv suvine istumiala.
Lõuna-Eestis asuv suvine istumiala. Foto: Martin Kallavus

Suvest tuleb võtta veel viimast ja iga hetk, mil ilm vähegi lubab, õues veeta. Värskes õhus joome hommikukohvi, püüame suviseid päikesekiiri, teeme süüa ning naudime pere ja sõpradega pikki õhtusööke. Selleks tarbeks on paljud ehitanud koju terrassid, väliköögid või muud istumisnurgad.

Maa Elu kutsub lugejaid jagama pilte oma terassidest ja muudest istumiskohtadest, kus suvel mõnus aega veeta.

Esimesed lugejad on Maa Elule juba saatnud pilte oma õuetubadest. Kui tahaksid teistega enda aia puhkepaika jagada, saada fotod aadressile maaelu@ajaleht.ee. Lisa ka soovitusi, kuidas ja millest on kõige parem või säästlikum üks suvine istumiskoht ehitada.

Selle terrassi ehitas valmis Reemo Kappet. Omanik jagas ka Maa Eluga oma valminud istumisala fotosid - terrassi piirdesse on nutikalt ehitatud kohad ka lillekastidele.

Martin Kallavus saatis meile aga foto oma suveköögis. Lõuna-Eestis asuvat suvist istumisala nimetas ta ise koroona-suveköögiks.

Lõuna-Eestis asuv suvine istumiala.
Lõuna-Eestis asuv suvine istumiala. Foto: Martin Kallavus

Eve Kaljulaid saatis fotod enda õuetoast, mis asub Kelba mõisakeldri varemetes. Kui pere oma kodu rajama hakkas, laiutas varemetel võsa ja augus prügimägi. Nüüdseks on sellest rajatud mõnus istumispaik. 

Tiina Teppo katusealune on rajatud umbes 40 aastat tagasi ja oli algselt õueköök, kus said tehtud kõik suuremat keetmist vajaminevad toidud. "Aja möödudes sai sellest õhtupäikesele avatud istumiskoht, kust avaneb vaade veesilmale. Eriti uhke, lõunamaine tunne on siis, kui viinamarjad küpsevad ja neid saab otse katuseservast veini kõrvale noppida," sõnas Teppo.

Õhtupäikesele avatud istumiskoht Tiina Teppo aias.
Õhtupäikesele avatud istumiskoht Tiina Teppo aias. Foto: Tiina Teppo

Maire Salumäe hinnangul on kõige parem õuetuba lihtne ja ilma liialdusteta. "Mulle meeldib aiatoa põrandaks pehme muru, seinteks aialilled. Õues pole vaja kauneid lauanõusid ja -linasid. Need jäägu värvivaesesse talve. Suvel nautige pehmet muru, lillelõhna, kauneid lilleõisi, ilusat taevast ja mõnusalt sooja ilma," soovitas naine. 

Maire Salumäe aiast leiab lihtsa ja liialdusteta õuetoa.
Maire Salumäe aiast leiab lihtsa ja liialdusteta õuetoa. Foto: Maire Salumäe

Põltsamaa linnas asub väike õuetuba, kus saab aiatööde vahepeal jalgu puhata ja tassikest kohvi nautida. Istumisnurgast avaneb vaade kogu aiale.

Istumisnurgast avaneb vaade kogu aiale.
Istumisnurgast avaneb vaade kogu aiale. Foto: Marju Künnapuu

Tallinnas Pääskülas elav Tiit Talvi kodus seisis aastaid peaaegu kasutamata vana väikseks jäänud garaažiruum. Hea oli sinna aeg-ajalt viia igasuguseid esemeid, mida igapäevaselt enam vaja ei läinud. Nii tekkiski koht, mis oli täis kaste ja kotte ning kotikesi, kuid kahjuks nende sisu enam ei mäletanud.  

Kolm suve tagasi tehti aga kolikambrina seisnud ruum korda ja sellest sai õuetuba. "Vanad asjad leidsid taaskasutuses koha, osa tuli ära visata. Seinad oli vaja ära värvida, riiulid valmistada, akna ette paigaldasime värvilise klaasvitraaži, lakke panime sobiva valgusti, põrandale sobiva katte. Rahaline ressurss remondiks oli väike. Kõik sai oma kätega tehtud," kirjeldas Talvi.

"Õuetoa kõrval on töötuba ning seal on küttekolle, mis annab sooja ka õuetoale. Seda tuba kasutame põhiliselt suvel, kus on hea olla, kui väljas on vihm ja lõõtsub tuul. Aga ka vastupidi, kui väljas on väga kuumad kraadid, on jahutav ja mõnus olla õuetoas."

Vana kola täis garaažiruumist sai mõnus õuetuba.
Vana kola täis garaažiruumist sai mõnus õuetuba. Foto: Tiit Talvi

Ka lastekirjanik Tiina Kilksoni saatis meile oma suveköögi foto.

Suveköök.
Suveköök. Foto: Tiina Kilkson
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles