Vingugaasiandur: sul polegi nohu, hoopis ahi vajab parandamist

Copy
Mati Malm restaureerib Carl Robert Jakobsoni ehitada lastud kaminat.
Mati Malm restaureerib Carl Robert Jakobsoni ehitada lastud kaminat. Foto: Toomas Šalda

Paljud ahjude-pliitide vead tulevad nüüd välja seetõttu, et hiljuti on elamisse paigaldatud vingugaasiandur. Inimesed, kes varem arvasid, et neil on nohu või külmetus, on tänu andurile mõistnud, et ahi, pliit või soojamüür on sedavõrd amortiseerunud, et vingugaas (CO) tungib märkamatult ruumidesse. Kõige tüüpilisem esimene märguanne, et ahi pole korras, on siiski see, et uksesilluse kivid on lahti, uks vajub ettepoole ja loksub.

Viienda ehk kõrgeima kategooria pottseppmeister-restauraator, Tartu Kutsehariduskeskuse koolitaja, pottseppade kutseühingu MTÜ Eesti Pott­sepad juhatuse ja kutseeksamikomisjoni liige, osaühingu Kodu Soojaks pealik Mati Malm restaureerib parasjagu Kurgjal Jakobsoni talumuuseumis ajaloolisi küttekoldeid.

„Kõigepealt tegime ekspertiisi, millised ahjud-kaminad on mõistlik täielikult restaureerida, et neid reaalselt abikütteks või meeleolu loomiseks kasutada, ja millised on targem lõppviimistleda vaid väliselt, et need kestaksid edasi dekoratiivsete elementidena. Huvitavat tööd on siin palju. Põhiküttena on talumuuseumi peahoones maaküte,” kirjeldas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles