Soome maasika koristavad põldudelt välistööjõust pisut aeglasemad kohalikud (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Külm kevad nihutas ka Soomes maasikahooaja pisut hilisemaks, kuid nüüd püütakse kohaliku hooajatööjõuga saak põllult siiski kätte saada.
Külm kevad nihutas ka Soomes maasikahooaja pisut hilisemaks, kuid nüüd püütakse kohaliku hooajatööjõuga saak põllult siiski kätte saada. Foto: Mario Aurich via www.imago-images.de/imago images/Mario Aurich

Välismaalt Soome saabuvate hooajatöötajate arvu vähenemine muutis ka Soome maasikakasvatajate jaoks saagi koristamise tõeliseks õnnemänguks. Kuigi tänu suurele avalikkuse tähelepanule on töötajad peaaegu kõikjale leitud, on nii mõnelgi pool tulnud palgata rohkem kohalikke, sest nad on võrreldes välistööjõuga lihtsalt aeglasemad.

Paljud Soome marjakasvatajad sõltuvad sel suvel ainult kodumaistest hooajatöölistest, kuna koronaviiruse pandeemia tõttu võõrtöötajad ei saanud või ei soovinud Soome reisida, vahendavad Yle uudised.

Talunike olukord oli juba kevadel ebakindel, sest välismaalt saabuvate hooajatöötajate arvu ennustati juba siis ebapiisavaks.

Soome põllumeestel õnneks oli ka kohalike seas hooajatööd tegevate inimeste hulk päris suur.

Mõnel juhul oli taludes vaja palgata kaks korda rohkem Soome töötajaid, kuna nad on aeglasemad kui välismaised kolleegid.

"Kandideerijate seas oli väga erinevaid inimesi, isegi pensionärid soovisid meie juurde tööd taotleda," rääkis Soome idaosas Imatra linnas asuva marjafarmi omanik Simo Rasimus Ylele.

Praegu töötab Rasimusel tema marjafarmis 30 töötajat, kellest enamik värvati kohalikust piirkonnast.

"Saime üle 400 töötaotluse, mis tähendab, et huvi oli suur ja oleme selle eest väga tänulikud," sõnas Rasimus ja lisas, et kodumaise tööjõu värbamine on aidanud koristusajal toime tulla ka teistels selle piirkonna farmidel.

"Mõnes talus on väike puudujääk, kuid ma pole kuulnud, et kuskil oleks olukord katastroofiline. Teema on olnud nii palju avalikkuse tähelepanu keskpunktis, et see on kindlasti aidanud," sõnas Rasimus.

Mõnel juhul oli taludes vaja palgata kaks korda rohkem Soome töötajaid, kuna nad on aeglasemad kui välismaised kolleegid, kuid kohalikud põllumehed on väga lootusrikkad ja kindlad, et suurem osa saagist saab põllult siiski koristatud, lisas Rasimus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles