Mahemesilasperede arv kasvas mullu 2705 pereni

maaelu.postimees.ee
Copy
Mesilased mesitarus
Mesilased mesitarus Foto: Arvo Meeks

Eesti mahemesilasperede arv kasvas möödunud aastal 244 võrra 2705 pereni, samuti suurenes aastaga Eesti maheala.

Eesti maheala suurus on praegu kokku 555 059 hektarit. Mahepõllumaa moodustab sellest 224 161 hektarit ning taimsete saaduste korjeala 330 898 hektarit. Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) potentsiaalse korjeala pindala on kokku üle 1,4 miljoni hektari, teatas mahe-ettevõtete esindusorganisatsioon Organic Estonia.

Organic Estonia tegevjuht Krista Kulderknupu sõnul on praeguses kriisiolukorras oluline vaadata ja analüüsida, millised on riiklikud otsused, mis mõjutavad meie loodus- ja elukeskkonda, tooteid ning kogu majandustegevust.

"Tänases kriisiolukorras on üha olulisem toidu päritolu ning usaldus meie kui toitu tootva riigi vastu. Mahealade suurus, mahepõllumajandus, meie tootlikkuse võimekus üheskoos innovatsiooniga aitavad üheskoos arendada mahetoidu ja loodustoodete sektorit," lausus Kulderknup pressiteate vahendusel. 

Tänases kriisiolukorras on üha olulisem toidu päritolu ning usaldus meie kui toitu tootva riigi vastu.

Mahemajanduse programmi eesmärgiks on saavutada olukord, kus 51 protsenti Eesti pindalast ehk 2,25 miljonit hektarit on maheala.

MTÜ Organic Estonia sai alguse 2015. aastal Arengufondi ühe võiduideena. Kolme aasta jooksul on loodud mahemajanduse tervikkontseptsioon, mis jõudis koalitsioonileppesse ning ellu on viidud Eesti mahealade tunnustamine ligi 30 protsendini Eesti pindalast ning koostöös riigiametitega mahekaardi rakenduse loomine ning Eesti puhta õhu kuvamine rahvusvahelise õhuseire võrgukeskkonnas.

Maa-ameti, põllumajandusameti ja Organic Estonia koostöös sündinud mahealade kaart näitab Eesti liigirikkuse ja jätkusuutliku majanduse ala, sealhulgas puhta mahetoidu ja -toodete tootmise ja korjamise keskkonda. Kaart uueneb kord aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles