6 miljoni suurune investeering paneb piimatööstuse tööle "piimaenergial"

maaelu.postimees.ee
Copy
Estover Piimatööstus OÜ rajab Elva valda Kaarlijärve külla meiereid energiaga varustava biogaasijaama.
Estover Piimatööstus OÜ rajab Elva valda Kaarlijärve külla meiereid energiaga varustava biogaasijaama. Foto: Estover Piimatööstus

Estover Piimatööstus OÜ rajab Elva valda Kaarlijärve külla meiereid energiaga varustava biogaasijaama. Samasse tuleb ka 1100-ruutmeetrine juustuvalmitusladu. Mõlemad objektid ehitab aasta lõpuks Mapri Ehitus.

Rajatava biogaasijaama eesmärk on piimatööstusest kogutud reovee ja vadaku anaeroobne kääritamine biogaasi saamiseks. Plaanis on biogaas ära kasutada tööstuses vajamineva auru tootmiseks, asendades senist põlevkiviõli.

Jaam on valmis vastu võtma kuni 1200 kuupmeetrit reovett ja 250 kuupmeetrit vadakut päevas, arvestuslikult saab nii kaetud suurem osa Kaarlijärve tootmise soojusenergia vajadusest. Tööde käigus rekonstrueeritakse ka aeroobne reoveepuhasti.

«Näeme ringmajandust olulise võimalusena ja naljatamisi saame öelda, et me hakkame tööle piimaenergial. Biogaas on parim püsivat energiat pakkuv taastuvenergia allikas, sest erinevat bioloogilist massi on Eestis suhteliselt palju, samas kui päikest pigem vähe ja ka tuul pole püsiv,» sõnas Estover piimatööstuse tegevjuht Hannes Prits.

Biogaasijaam läheb maksma üle 6 miljoni euro, millest keskkonnainvesteeringute keskuse toetus on 1,96 miljonit. Kogu investeeringu maksumus koos käibemaksuga umbes 10 miljonit eurot.

Mapri Ehituse müügijuht Margus Väärsi sõnas, et koos sidusettevõttega RVT Ehitus, kel on palju kogemusi biogaasijaamadega, ehitatakse Kaarlijärve jaam valmis selle aasta lõpuks.

«Tehnoloogia tarnib bioloogiliste jäätmete käitluse asjatundja HydroThane STP. Sama tarnija seadmed on kasutusel ka Estonian Celli ja Salutaguse biogaasijaamas. Mapri Ehituse jaoks on see kolmas Eestisse rajatud biogaasijaam, eelnevalt oleme rajanud Ilmatsalu ja Aravete biogaasijaamad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles