MES-i laenutingimusi muudeti paindlikumaks

maaelu.postimees.ee
Copy
Kalender
Kalender Foto: Sille Annuk

Maaeluminister Arvo Aller ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) juhatuse esimees Raul Rosenberg allkirjastasid Maaeluministeeriumi ja MES-i vahelise halduslepingu muudatuse, mis võimaldab MES-il põllumajanduse ja toiduainetööstuse sektorile ning maapiirkonna ettevõtjatele anda laenu paindlikumalt, lähtudes ettevõtjate tegelikest vajadustest.

„Muudatuse eesmärk on parandada ettevõtete juurdepääsu laenurahale investeeringute elluviimiseks põllumajandus- ja toiduainesektoris ning maapiirkonnas. MES-i pakutavad laenutooted aitavad ellu viia vajalikke investeeringuid, kaasates seejuures investeeringute rahastamisse ka erakapitali,“ sõnas maaeluminister Arvo Aller.

Tulenevalt turutõrkest ja rakendamise käigus selgunud vajadustest muudeti mõlemat rahastamisvahendi kaudu pakutavat laenutoodet – mikro- ja väikeettevõtete kasvulaenu ja pikaajalist investeerimislaenu.

Mõlema toote puhul pikendati laenuperioodi ja maksepuhkust ning laiendati laenusumma vahemikku. Lisaks vähendati pikaajalise investeerimislaenu tagatise nõuet.

Mõlema toote puhul pikendati laenuperioodi ja maksepuhkust ning laiendati laenusumma vahemikku. Lisaks vähendati pikaajalise investeerimislaenu tagatise nõuet.

Tegemist on Eesti maaelu arengukava (MAK) 2014–2020 kaudu rahastatud finantsinstrumentidega, mille kaudu antakse laene põllumajanduse, toidutööstuse ja maapiirkonna ettevõtjatele.

2016. aasta alguses avatud MAK-i rahastamisvahendi kogueelarve on 39,4 miljonit eurot, millest on tänaseks välja laenatud 32,7 miljonit eurot 157 projektile. MAK-i laenudega on pankadest lisaks kaasatud 27,5 miljonit eurot, seega on sektorisse nelja aasta jooksul kokku investeeritud 60,2 miljonit eurot.

Sel perioodil on laenudena andmiseks jäänud veel kuus miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles