Nõmm-liivatee aitab gripi ja teiste viiruste vastu

60+
Copy
Nõmm-liivatee.
Nõmm-liivatee. Foto: Internet

Tänavune niiske ja rõske talv on olnud viirusterohke. Kuigi päike juba kevadisi märke näitab, on organism pikast pimedast ajast kurnatud ja suurenenud on oht haigestuda erinevatesse viirushaigustesse.

Aili Paju.
Aili Paju. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tuntud taimetark ja loodusravi arstiteadlane Aili Paju soovitab raamatus „Kui taimed räägiksid“  viirusi tõrjuda kodumaiste ravimtaimedega. Üheks tuntud, laialt kättesaadavaks ja tõhusaks ravimtaimeks on nõmm-liivatee.

Nõmm-liivatee on universaalse toimega ravimtaim. Sõltuvalt sellest, millises kliimavööndis ta kasvab, on ta leidnud ravimina kasutamist.

Põhjamaades, kus inimestel tuleb sageli kannatada külmetuse käes, peetakse nõmm-liivateed üheks paremaks hingamisteede põletike (bronhiidi, gripi) ravimiks.

Nõmm-liivatee aromaatsus on seotud temas leiduvate eriliselt lenduvate eeterlike õlidega. Taim on erakordselt populaarne eri maade rahvaste hulgas. Vanadel kreeklastel kuulus ta jumalike taimede hulka, millel on võimu anda inimesele tagasi elu.

Taime botaaniline nimetus on tuletatud kreekakeelsest sõnast thymos, mis tähendab eluhingust. Keskajal oli rüütlite päid kaunistavatesse pärgadesse alati paigutatud nõmm-liivatee õisi, mille ümber tiirlesid mesilased, elujõu peegeldajad.

TEE RETSEPT 1

Hingamisteede põletike (bronhiidi, gripi) puhul

Ravitee.
Ravitee. Foto: www.freepik.com

Võetakse üks supilusikatäis nõmm-liivatee õisi klaasi keeva vee kohta, lastakse tõmmata soojas ja kaane all kuni 10 minutit ja juuakse ära.

Stepialadel, üldse lõuna pool, kus on sagedamini kokkupuuteid kõhuhädadega, on valmis aitama nõmm-liivatee.

TEE RETSEPT 2

Soolepõletike, kõhulahtisuse, gaasivalude puhul

Võetakse üks supilusikatäis ürti klaasi keeva vee kohta, lastakse 20 minutit tõmmata ja juuakse jahtunud tõmmist.

Nõmm-liivatee.
Nõmm-liivatee. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

TEE RETSEPT 3

Tuuletõmbest põhjustatud peavalu puhul juuakse nõmm-liivateed. Samuti leevendab ta reumavalust puretud lihaseid ja liigeseid.

Võetakse dessertlusikatäis õisi, lisatakse klaas keeva vett, lastakse tõmmata kuni 15 minutit ja juuakse ära.

TINKTUUR

Nõmm-liivatee tinktuuri tarvitatakse südamepekslemise, sapiteede põletiku korral. Raviks võetakse 20-30 tilka tinktuuri lahjendatult veega.

Nõmm-liivatee rahustab, annab hea une. Teda pruugitakse ka seenhaiguste, suuõõne limaskesta haavandite puhul.

Pikemalt nõmm-liivatee ja paljude teiste ravimtaimede kohta saab lugeda Aili Paju raamatust „Kui taimed räägiksid“, kus ta tutvustab 27 oma koduaia lemmiktaime raviomadusi ja annab nõu, kuidas neid tarvitada vitamiinirikkaks toiduks või ravimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles