Kurb paradoks: Eestis toodetakse tippkvaliteediga ulmelisi koguseid piima, kokkuostuhind on aga Euroopa madalamaid

maaelu.postimees.ee
Copy
Neljas Eesti maakonnas ületab keskmine piimatoodang lausa 10 000 kilogrammi. Selle näitaja poolest oleme Euroopas teisel kohal, püüdes Taanit kätte saada.
Neljas Eesti maakonnas ületab keskmine piimatoodang lausa 10 000 kilogrammi. Selle näitaja poolest oleme Euroopas teisel kohal, püüdes Taanit kätte saada. Foto: Caro / Schwarz/Caro / Schwarz

Eesti lehmad annavad ulmelisi piimakoguseid ja tootjad võivad tippkvaliteediga piima üle uhkust tunda. Piima kokkuostuhind jääb meil aga sellest hoolimata teiste Euroopa Liidu riikide võrdluses madalaimate sekka, kirjutab statistikaameti analüütik Anton Kardakov statistikablogis.

Aastal 2019 oli Eesti piima kokkuostuhind 310,07 eurot ühe tonni eest, mis on protsendi võrra kõrgem kui eelmisel aastal.

Kogu toodetud piimast osteti kokku 93%. Piima kvaliteedi üle võivad Eesti tootjad uhkust tunda, sest kogu kokku ostetud piimast 80% moodustab eliitsordi piim. Eestis toodetud piima keskmine rasvasisaldus on 3,9% ja valgusisaldus 3,4%.

Kõrgest kvaliteedist hoolimata jäi Eesti piima kokkuostuhind möödunud aasta novembris Euroopa Liidu riikide võrdluses tagantpoolt neljandale kohale kohe peale Lätit, Leedut ja Portugali, jälgides samas kindlalt Euroopa Liidu keskmist trendi. Euroopa Liidus oli keskmine piima kokkuostuhind 353,1 eurot ühe tonni eest.

Kuigi piimalehmade arv on kujunenud turuolukorra valguses järjepidevalt vähenenud, toodeti eelmisel aastal siiski 821 000 tonni piima, mis on viimase 27 aasta suurimaks näitajaks. Selle põhjuseks on aasta keskmise piimatoodangu suurenemine lehma kohta, mis saavutas ulmelise 9 633 kilogrammi.

Neljas maakonnas (Tartu, Järva, Lääne-Viru ja Põlva) ületab see lausa 10 000 kilogrammi. Selle näitaja poolest oleme Euroopas teisel kohal, püüdes Taanit kätte saada.

Foto: Statistikaamet

Miks piima kokkuostuhind ei tõuse?

Trigon Dairy Farming Estonia AS juht ja mullune aasta põllumajanduse tippjuht Margus Muld on Maa Elule selgitanud, et toorpiima hind ei ole tõusnud tegelikult viimase kümne aasta jooksul. See on viimase kümne aasta jooksul küll kõikunud, aga olnud laias laastus üsna sarnane – umbes 30 eurosenti liitri kohta.

Trigon Dairy Farming Estonia ASi juht Margus Muld.
Trigon Dairy Farming Estonia ASi juht Margus Muld. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Mulla sõnul on Eesti piimatööstus seni hakkama saanud, aga 5-10 aasta perspektiivis muutub olukord tööstuse jaoks keeruliseks.

Et Eestis toodetakse hetkel piima umbes kaks korda rohkem, kui seda tarbida suudetakse, ei tõuse ka selle hind. Lisaks on meie tootjatele suletud ka Venemaa turg, mis on Eesti põllumehele alati olnud lähiturg. “Oleme alati Venemaa turule oma piimatooteid turustanud,” sõnas ta

Teine probleem on Mulla sõnul see, et meil pole tugevaid brände, millega välisturul konkureerida. “Meil on nimetud tooted, mis lähevad maailmaturule. Hulgi lähevad piimapulbrid ja juustud, aga ei lähe meie nimega, vaid lähevad lihtsalt juustuna,” selgitas ta, miks seetõttu ei saa nende eest ka kallimat hinda küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles