Traktorimüük kukkus läinud aastal suure kolinaga (2)

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Läinud aastal Eestis turuliidriks kerkinud traktorimudel on Valtra T254 Versu, mis Agritechnica messil pälvis tiitli aasta traktor 2018.
Läinud aastal Eestis turuliidriks kerkinud traktorimudel on Valtra T254 Versu, mis Agritechnica messil pälvis tiitli aasta traktor 2018. Foto: Agri Portal South Africa

Eelmisel aastal müüdi Eestis 474 põllumajandusotstarbega traktorit, 499 masinat vähem kui 2018. aastal. Nii tagasihoidlikku müüki viimasest kümnendist ei mäletata.

Diilerite hinnangul on suur tagasilöök traktorimüügis otsene järelkaja tõsiasjale, et 2019. aastale eelnenud kolm aastat olid kõik põllumehele rasked, tuues kohati lausa ikaldust ja sellest tulenevalt väiksemat sissetulekut.

Proportsioonid endised, arvud palju väiksemad

Sisuliselt on Eesti traktorimüük kahanenud kümne aasta tagusele tasemele, sest läinud kümnendil võeti meil igal aastal uuena arvele kaugelt üle 500 põllumajandustraktori, 2017. aastal näiteks 944, tunamullu aga registreeriti rekordiline 973 traktorit.

Kõige rohkem jõudis eelmisel aastal Eestisse John Deere’i uusi põllutraktoreid – 85. Siit on maha arvatud 32 samuti John Deere’i üldotstarbelist maastikusõidukit. Ka ei kuulu arvestusse enam kui 650 ATVd, mis muidu samuti liiklusvahendite registris traktorite klassi, valdavalt T3-kategooriasse liigitatakse. Muidugi võivad needki maastikusõidukid põllumehele abiks olla, aga siin klassifitseerime põllumajandustraktorite alla ikkagi ainult klassikalised traktorid.

Tõsi – kõigist registreeritud traktoritest on rohkem kui poolsada alla 50 hj väiketraktorid, mis ei leia kasutamist niivõrd põlluharimises, kuivõrd abitöödel talumajapidamises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles