President tunnustab mitut põllumajandusvaldkonna inimest

maaelu.postimees.ee
Copy
Karmo Männik
Karmo Männik Foto: Elmo Riig

President Kersti Kaljulaid annab Eesti Vabariigi aastapäeva eel riigi teenetemärgid tänuks 114 inimesele, kelle pühendumus oma tööle ja kogukonnale on muutnud Eesti elu paremaks.

Teenetemärkidega tunnustatakse Eesti inimesi ja meie toetajaid välisriikides nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub kaasaegne Eesti – avatusele ja demokraatiale, teadmistele ja ettevõtlikkusele, hoolimisele ja märkamisele.

Valgetähe IV klassi teenetemärgiga tunnustab president põllumajanduse edendaja Ahto Vilit. Vili juhtis aastaid Torma POÜ-d, esimesena Eestisse ehitas ta moodsa külmlau­da ning koostöös maaülikooli teadlastega on ta juba aastaid tegelnud karjaaretusega.

2013. aastal, kui ta oli üks aasta põllumehe tiitli kandidaate, kommenteeris ta: “Kõigi asjade alus siin elus on tarkus. Rumalalt töötada pole vaja, sest higi kogus ei võrdu rahakogusega.” 

Ahto Vili.
Ahto Vili. Foto: Kristjan Teedema

Valgetähe V klass teenemärgiga tunnustatakse sordiaretajat Asta-Virve Libekit ning põllumajandusettevõtjat Karmo Männikut, kes juhib Muraka Farmi.

Saarepeedil tegutsev Muraka Farm rajas lehmadele robotitega lauda, kus äsja lüpstud piima jahutamisest saadav energia läheb olmeruumide ja loomade joogivee soojendamiseks. Muraka farmi omanik Karmo Männik võõrustas mullu sügisel Eesti presidenti Kersti Kaljulaidi.

Karmo Männik
Karmo Männik Foto: Elmo Riig

Asta-Virve Libek on aretanud mitu sõstrasorti ning saanud ka doktorikraadi mustsõstra saagi kujunemise uurimise eest. Samuti andnud välja mitu aiasõpradele tuttavat raamatut.

Asta-Virve Libek
Asta-Virve Libek Foto: Elmo Riig

President annab teenetemärgid üle 21. veebruaril Noblessneri valukojas Tallinnas.

Riigipea allkirjastas teenetemärkide otsuse digitaalselt Antarktikas purjelaeva Admiral Bellingshausen pardal. President Kaljulaid on seal töövisiidil, kus osaleb Eesti Meremuuseumi ja MTÜ Thetis korraldatud ekspeditsioonil, mis on pühendatud Antarktika avastamise 200. aastapäeva tähistamisele.

Kõikide teenetemärkide saajatega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles