90% Eesti lammaste villast läheb hävitamisele (2)

maaelu.postimees.ee
Copy
Lambad.
Lambad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rakendusuuringust selgub, et kuigi olukord villatööstuses on paranemas, sest avatud on uusi villavabrikuid, on reaalsus siiski veel nukker – 90% kodumaisest lambavillast lihtsalt hävitatakse.

Pallase tekstiiliosakond esitleb 17. jaanuaril kell 17 galeriis Noorus Eesti lammaste villa uuringute tulemusi ja tutvustab äsjavalminud silmuskoelisi tooteid.

Kõrgema Kunstikooli Pallas toimetiste sarjas on ilmunud tekstiiliosakonna rakendusuuring "Villa töötlemise võimalused Eesti villavabrikutes. Eesti päritolu lambavillast lõnga testimine ja kasutamine silmuskoelise toote loomisel" (tekstiiliosakonna lõputöö 2019, autor Siiri Nool, juhendaja Liina Kool, väljaande kujundas Kadi Pajupuu).

Uuring toob välja, et Eestis on villatööstuse olukord paranemas – viimastel aastatel on tegevust alustanud kolm villavabrikut ning peagi avatakse Läänemaal veel üks. Siiski on hetkel veel reaalsus, et umbes 90% kodumaisest lambavillast hävitatakse, kuna villa töötlemine on aeganõudev ja tihti mittetasuv.

Samas on vill üks kestlikumaid ja väärtuslikumaid materjale ning tänapäeval ainuke kohalikult töödeldav tekstiilikiud Eestis.

Samas on vill üks kestlikumaid ja väärtuslikumaid materjale ning tänapäeval ainuke kohalikult töödeldav tekstiilikiud Eestis. Siiri Noole uuringu eesmärk on julgustada disainereid senisest enam kasutama kohalikku toorainet ning looma sellest midagi uut ja kauakestvat.

Pallase tekstiiliosakonna villauuringute esimest etappi kokkuvõttev artikkel (autorid Veinika Västrik ja Liina Kool) on avaldatud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna aastakirja Studia Vernacula viimases numbris.

  • 15.-25. jaanuarini on galeriis Noorus eksponeeritud ka Pallase tekstiiliosakonna kolmanda kursuse tekstiilitudengite silmuskudumise aines valminud ühiskollektsioon KARgE, mis ühendab endas Eesti lambavilla ja tudengite julge fantaasialennu.
  • KARgE missiooniks on väärtustada kohalikku traditsioonilist materjali ning anda sellele tulevik.
  • Kollektsioon näitab Eesti villa kasutamise võimalusi erinevate toodete loomisel mantlist lühikeste püksteni. Kombineerituna linase materjaliga mängitakse tekstuuri ja läbipaistvusega ning pööratakse pea peale tavapärane arusaam villasest kudumist.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles