Taimedest saab maitsva jõuluprae või kosutava tee

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Kuuseokastest tehtud jook kaunistab lauda.
Kuuseokastest tehtud jook kaunistab lauda. Foto: Katrin Luke

Jõuluaeg läheneb ja ikka on mure, mida jõululauale ja kingikotti panna. Kui olete olnud tubli korilane, saate kasutada taimi toitude maitsestamiseks, jookideks ja jõulukinkide meisterdamiseks. Veel praegugi võib loodusest kuuseokkaid, kadakavõrseid jm korjata. Sedasi hoiate kokku raha, närve ja aega.

Klassikalist ahjupraadi saab maitsestada kuuseokaste, pune, pihlakamarjade, kadakamarjadega. Ise olen jahvatanud kuivatatud kuuseokkad, pihlakamarjad ja pune kannmikseris jahuks, seganud soolaga pooleks (100 ml soola, 100 ml taimejahu) ja ongi maitsesool valmis. Oleme aiakülastajatele metsamaitselise soolaga ahjuliha pakkunud juba aastaid ja kõigile on meeldinud.

Vanades kuuseokastes on palju eeterlikku õli ja need on tugevama maitsega kui noored võrsed. Tänapäeval on moodi läinud siirupite keetmine kuuseokastest ja -võrsetest, ka neid saab prae maitsestamiseks tarvitada. Ise eelistan küll kuivatatud taimi, sest need annavad rohkem maitset. Veel sobivad liha maitsestamiseks kadakamarjad ja isegi kadakavõrsed, neid võib ka toorelt paja sisse lisada. Eriti head on kadakamarjad lambaprae ja küülikulihaga. Kuivatatud kadakamarjad tuleb samuti peeneks jahvatada ja soolaga segada, 1 osa kadakamarju ja 1 osa soola. Liha võib maitsestada ka iisopiga, aed-liivatee ja salveiga.

Sügavkülmast jõululauale

Aed-liivatee sobib ahjulihale koos õuna- vm hapu mahlaga, salvei rasvasele lihale, iisop ulukilihale, aga ka pajaroogadesse, milles on ube. Lambapraele lisatakse Inglismaal ja veel mõnes riigis piparmünti, miks mitte proovida. Kel kuivatatud pihlakamarju, võib neid koos taimedega kasutada, pihlakamari annab mõrkjashapukat maitset ja parandab seedimist. Kui olete pihlakamarjad moosiks või siirupiks keetnud, siis lisage seda.

Okaspuude okastest jm osadest (kuuseokkad, männikäbid, kadakad jne) tehtud siirupeid, mida ise teete või ostate, võib kasutada külmade ja kuumade lihalõikude serveerimisel.

Okaspuusiirupit tuleks keeta madalal temperatuuril, et eeterlikud õlid ei lenduks. Ise olen hautanud kadakamarju või kuuseokkaid 8–11 tundi 90 kraadi juures. Siis kurnan ja keedan suhkruga siirupiks. Nii saab tugeva värvi ja maitsega siirupi.

Toredad lisandid jõululauale on igasugused moosid, siirupid, ürdivõid ja pestod – kõik, mida sügavkülma olete varunud, saab nüüd kasutada.

Kel tavalise äädikaga tehtud kõrvitsasalatist villand, võib kõrvitsaid teha moosiks, koos ebaküdoonia-, apelsini- või sidrunimahlaga. Tavalise verivorsti ja prae kõrvale serveeritava salati sisse võib lisada äädika asemel ebaküdoo­niamahla, pohli või jõhvikamarju, saab ilusa ja värvilise salati.

Saia- ja keeksitainasse passivad päevalille, saialille, kibuvitsa ja maapirni õite keelõied.

Magustoidulauale võib teha roosisuhkrut. Kuivatatud kibuvitsa- või roosiõied peenestage köögikombainis (mitte päris jahuks), lisage 1–2 mahuosa suhkrut. Roosisuhkur sobib magustoitude, tortide kaunistuseks, saiataina maitsestamiseks, kuumadesse jookidesse. On ka ilus kingitus. Hoida tuleks valguse ja niiskuse eest kaitstuna.

Omavalmistatud kingid

Joogilauale võib valmistada kuuseokkajoogi: korjake kuuselt oksatippe, lõigake 5 cm tükkideks, pange kannmikserisse, lisage soovi korral ingveri- ja ebaküdooniatükke, valage veega üle ja vuristage, kuni vesi värvub roheliseks. Kui kannmikserit pole, saab kasutada ka saumikserit ja kõrget purunematut kannu. Siis kurnake, lisage vett, soovi korral ebaküdooniasiirupit või suhkrut ja jooge kohe.

Kuumaks joogiks valmistage jõulutee. Selleks sobivad kuivatatud taimed, marjad, õunad ja vürtsid.

Münt, pune, meliss, basiilik, neile lisage kuivatatud ja purustatud marju: pihlakamarjad, pohlad, jõhvikad, ebaküdooniad, õunad, arooniad, kibuvitsamarjad. Tehke segu ja lisage 5–10% vürtse: ingverit, kaneeli, nelki ja saategi imemaitsva jõulutee. Kui teete rohkem, saate pakendada purkidesse või kottidesse ning kinkida sõpradele ja lähedastele.

Kinkimiseks sobivad ka salvid, lihtsamad saab valmis mõne tunniga, näiteks saialille-, roosi- või kummelisalv. Sulatage taimerasv, lisage sinna õied, laske haududa 70–80 kraadi juures paar tundi, kurnake, lisage eeterlik õli. Saialillele sobib lavendli või apelsini eeterlik õli, kummelile natuke sidruniõli, roos ei vaja midagi, kui, siis mõni tilk roosipuud, geraaniumi või lavendlit. Valage purki, ilus silt peale ja kingitus on olemas.

Nautige isetegemist, koosolemist ning rõõmustage end ja lähedasi omatehtud eestimaiste maitsetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles