Salvest on valmis mahetooraine saamiseks põllumehi toetama

Tiit Efert
Copy
Salvesti müügiosakonna juhi Joonas Püvi sõnul on ettevõte viimastel aastatel tublisti kasvanud ja seda just tänu mahetoodetele.
Salvesti müügiosakonna juhi Joonas Püvi sõnul on ettevõte viimastel aastatel tublisti kasvanud ja seda just tänu mahetoodetele. Foto: Tiit Efert

Kuigi viiendik Eesti põllumaast on nüüdseks juba mahe ja mahetoodangu maht põllumajanduses küündib kaheksa protsendini, ostetakse Eesti kaubandusest mahetoodangut vaid 2,6 protsendi jagu, selgus ettekannetest konverentsil „30 aastat mahepõllumajandust Eestis”.

Üks mahetoodangu tarbimise kasvupidur on see, et tootjad on hädas mahetooraine leidmisega.

Lastetoidu tootjad aitavad mahepõllumehi

Eesti kõige suurem mahetootja on Tartus asuv purgisupitootjana tuntust kogunud Salvest, kes Eesti esimese ettevõttena hakkas tootma beebidele mahetoitu.

73 aastat tagasi asutatud ja 200 töötajaga Salvesti sortimentis on 250 toodet. Ettevõtte aastane tootmismaht on 7500 tonni. Salvestil on 2014. aastast mahetunnustus. Ligemale 70 protsenti toorainest kogub Salvest Tartust 100 kilomeetri raadiusest.

Salvesti müügiosakonna juht Joonas Püvi kutsus kõiki mahetootjaid Salvestiga ühendust võtma ja oma toodangut pakkuma. Ta rääkis, et Eestis leiab mahetoorainena jogurtit, musti sõstraid, teravilju, kanepiseemneid ja lihaveist, aga köögivilja Salvestile vajalikus koguses saada ei ole.

Et minna üle mahetooraine kasutamisele ja teha seda aasta läbi, on vaja toorainet, mida tükeldada kuubikuteks ja seejärel külmutada. „Otsime pikaajalisi koostööpartnereid,” lisas Püvi.

Salvest on viimastel aastatel tublisti kasvanud ja seda just tänu mahetoodetele. Ettevõtte käive kasvas viie aastaga kaks korda, 10 miljonilt 20 miljonile eurole. Kui viis aastat tagasi beebitoodete mahesarjaga turule tuldi, oli ees vaid Suurbritanniast pärit Ellas Kitchen, mida müüdi mugavalt kasutatavas tuubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles