Konkurents ei lase poes sealiha hinnal veel tõusta (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Suur sealihapuudus maailmaturul annab kasvatajale küll märku, et lähiajal oleks mõistlik karja suurendada, kuid teisalt tuleb arvestada, et selleks ajaks, kui kari suurendatud, võid olla juba hilja, sest teised on kiiremad olnud. FOTO: Ain Liiva
Suur sealihapuudus maailmaturul annab kasvatajale küll märku, et lähiajal oleks mõistlik karja suurendada, kuid teisalt tuleb arvestada, et selleks ajaks, kui kari suurendatud, võid olla juba hilja, sest teised on kiiremad olnud. FOTO: Ain Liiva Foto: Ain Liiva

Lihasõbrad on poes käies märganud, et viimastel kuudel on kadunud ülisoodsad importliha pakkumised. Põhjuseks Hiinas möllav seakatk, mis on seal tänavu vähendanud sealihatoodangut samas suurusjärgus, kui Euroopa Liidu riigid kokku toodavad. Seega, kel võimalus, müüb liha Hiinasse.

Paraku Eesti sealihatootjad selle ree peale ei pääse. Nimelt välistavad Aasia riikide reeglid sealiha sissetoomise riikidest, kus on tuvastatud Aafrika seakatk.

Eestis tuvastati seakatk kodusigadel viimati 2017. aastal, kuid meie sealiha ei ole Aasias oodatud ka järgmised 5–10 aastat, tõdes Atria juhatuse liige Meelis Laande.

Samas on mitmest teisest Euroopa riigist eksport Hiinasse tõusnud 50 protsenti ja see pigem kasvab kui väheneb. „Kel vähegi võimalik, müüb Hiinasse ja suurtes kogustes,” rääkis HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere.

Katku tõttu on Hiinas sigade arv vähenenud vähemalt 35 protsenti ehk üle 10 miljoni looma. Lisaks teeb katk hävitustööd maailma suuruselt kuuendas seakasvatusriigis Vietnamis, kus on hukatud üle viie miljoni sea.

Kõik see mõjutab maailma lihaturgu. „Et katta Hiinal 2020. aastal puudu jäävat sealihakogust, läheb piltlikult vaja kogu USA, Mehhiko ja Brasiilia aastatoodangut,” tõi välja Laande.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles