Kirve suurim vaenlane on niiskus

Copy
Kirves. Foto on illustreeriv.
Kirves. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kvaliteetne kirves on üks vastupidavamaid tööriistu majapidamises, mis õigesti hooldatuna püsib töökindlana aastakümneid. Et puukuuris ei ootaks roostetanud peaga kirves, annab Fiskars Estonia ASi esindaja Margo Pärn nõu, kuidas koduses majapidamises kirve eest hoolt kanda.

Kirve jaoks on niiskus kõige ohtlikum vaenlane, sest rooste moodustumisel tirib hapnik elektrone metallist eemale, põhjustades selle lagunemist. Seepärast on tarvis pärast iga kasutamist kirvepea mustusest ja niiskusest puhastada ning hoida seda kuivas kohas – olgu selleks garaaž või puukuur. Kui kirves jääb pikemaks ajaks seisma, peaks seda lisaks puhastamisele ka õlitama.

Kui kirvel on puidust vars

Mitmed klassikalist joont hoidvad tööriistatootjad toovad turule uusi puidust varrega kirveid, mis on ka paljude proffide eelistatud valik. Vastupidi levinud eksiarvamusele võib sellise kirve hooldamine osutuda isegi lihtsamaks kui plastist kirvel: nii metallist pea kui ka puidust varre kaitseks tuleb kirvest lihtsalt aeg-ajalt õlitada.

Selleks kõige sobilikum on keedetud linaseemneõli, mis aitab säilitada mõlema materjali vastupidavust. Õli kaitseb materjale, samuti lõikab õlitatud kirves kiiremini ja sügavamale, säästes puude tegemisel aega ja vaeva.

Hoolduse tuum on teritamine

Isegi parim teras muutub aja jooksul nüriks. Kõige lihtsam viis teada saada, kas kirves on terav, on proovida seda paberiga. Kui kirves suudab probleemideta läbi paberi lõigata, on see hästi teritatud.

Seejuures ei ole uut kirvest soovitatav teritada vanamoodi – luisu ja käiaga, see võib vale teritusnurga tõttu kirvetera liialt hapraks ja tömbiks muuta. Uute kirveste hooldamiseks on olemas spetsiaalsed teritajad, millel õige teritusnurk.

Kuigi hea hooldamisega saab palju ära teha, et tööriista kasutamisel ei tuleks ette ootamatusi, on suurim vastutus siiski kasutajal. Kirvega töötamisel ei tasu unustada õiget kehaasendit ega töökindaid. Sama oluline on meeles pidada, et kuigi kirves on üks vastupidavamaid tööriistu, ei tähenda see, et kõik töövõtted on lubatud. Valed töövõtted teevad kahju nii tööriistale kui ka sellega töötajale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles