Praegune ilm on taliviljale soodne

Silvi Lukjanov
Copy
Liiga vara külvatud talviljal on oht üle kasvada.
Liiga vara külvatud talviljal on oht üle kasvada. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Taliviljakülviks on olnud lausa ideaalsed sügisilmad ja kui nüüd tuleb ka sobiliku kliimaga talv, on lootust hästi elada, sest talivilja on majanduslikult lausa poolteist korda tasuvam kasvatada kui suvivilja.

Järvamaal Järva-Jaani kandis tegutseva Mäetaguse Agro juht Teet Kallakmaa sõnas, et nemad said tänavu talivilja külvatud selleks kõige soodsamal ajal. Alustasid augustis talirapsiga, mida on maas lausa viis sorti, ning lõpetasid septembri keskpaiku talinisuga.

„Mul on tööl uus agronoom, tänapäevaste teadmistega ja nii külvasime kõik ideaalsel ajal, kuid põldudel on näha suured erinevused nii eri ajal külvatud kui ka eri sortidel. Võrsumised kolme kuni viie lehega, kuid eks järeldusi teeme talvitumise pealt kevadel,” selgitas ta.

Kallakmaa teab, et Eestis külvati veel mitu nädalat pärast neidki, mil esimesed öökülmad juba platsis. Nii ootab ta huviga jutte vilja talvitumisest nendel põldudel. Ta teab, et ühe-kahe lehega võrsumistel on talvitumine keerulisem, kuid hea talve korral mitte võimatu.

Kallakmaa külvab igal aastal talivilja rohkem, tänavu on tal talivilja all juba üle poole kombaini all olevast pinnast. „Tean, et parimatel juba kõik, sest talivilja on majanduslikult tasuvam kasvatada. Hektarisaak on samade kulutuste ja tööde juures lausa 1,5 tonni rohkem,” lausus ta. Näitena lisas, et talirapsi saak viis tonni hektarilt, suvirapsi veidi üle kolme tonni, talinisu saak ligi kaheksa tonni hektarilt, suvinisult sellist ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles