Kui suurt tulu teenis põllumees mullu?

maaelu.postimees.ee
Copy
Kombain koristamas otra.
Kombain koristamas otra. Foto: Arvo Meeks

Aastal 2018 vähenes Eesti põllumajandustoodangu väärtus 3%. Kasvavad kulud sõid ära koguni kaks kolmandikku põllumajandustootmisest saadavast tulust, kirjutab statistikaameti analüütik Pille Veidenberg statistikablogis. Põllumajandussektori ettevõtjatulu vähenes 2017. aastaga võrreldes kolmandikuni ehk 42 miljoni euroni.

Mõnedel varasematel aastatel on põllumajandustoodangu väärtus ulatunud juba üle 900 miljoni, kuid viimased kolm aastat (2016 – 2018) on põllumajandusele üsna ebasoodsad olnud ning toodangu väärtus on jäänud väiksemaks. Selle aasta toodangu väärtuseks jäi 859 miljonit eurot.

Suurima osa põllumajandustoodangu väärtusest moodustab Eestis traditsiooniliselt loomakasvatustoodang. Aastal 2018 andis see 47%, samas kui taimekasvatustoodang panustas 41% ja ülejäänud osa tuli põllumajandusteenustest ja muudest lahutamatutest tegevustest.

Foto: Allikas: statistikaamet

Taimekasvatustoodangu väärtusest üle poole moodustas tera- ja kaunvilja ning tehniliste kultuuride toodang, mis võrreldes eelmise aastaga vähenes 18%.

Põllumajandussektori toodangu väärtust suurendasid põllumajanduslike teenustööde ja mittepõllumajandusliku toodangu kasv.

Teravilja ja rapsi-rüpsi saagi vähenemist kompenseeris veidi parem teravilja hind. Kokkuvõttes vähenes taimekasvatustoodang 5%.

Loomakasvatustoodangust moodustab 58% piimatoodang, mille väärtus vähenes 6%. Väärtuse kahanemise põhjuseks oli ennekõike kokkuostuhinna langus.

Loomakasvatustoodangu langust mõjutas suuresti veisekasvatus (27%). Langes nii veisekasvatustoodangu kogus kui ka hind. Seakasvatustoodang vähenes 4%. Seakasvatustoodangu kogus küll tõusis, kuid selle hind jällegi langes. Kokku kujunes loomakasvatustoodangu väärtuse languseks 8%.

Põllumajandussektori toodangu väärtust suurendasid põllumajanduslike teenustööde ja mittepõllumajandusliku toodangu kasv (38%). Kuna eelmise aastaga võrreldes kasvasid siiski ka kulud, eelkõige väetistele (29%), taimekaitsele (17%), töötasule (12%), energiale (0,2%) ja muule, vähenes põllumajandussektori ettevõtjatulu 2017. aastaga võrreldes kolmandikuni ehk 42 miljoni euroni.

Kulud väetistele ja taimekaitsele olid seejuures väiksemad kui 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles