Saare põlduritele terendab suurem otsetoetus

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Põllumees Tõnu Post
Põllumees Tõnu Post Foto: Irina Mägi/Saarte Hääl

Saaremaa põllumehed võivad 2021. aastast hakata saama suuremaid otsetoetusi, kui makstakse mandri põllumeestele. Samas kaob kiviaedade taastamise toetus.

Marko Gorban
Marko Gorban Foto: Erakogu

"Oleme plaaninud uue perioodi otsetoetuste puhul arvesse võtta piirkondlikke erisusi ning sellest lähtuvalt otsetoetusi diferentseerida," ütles maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban Saarte Häälele.

Praegu  käib uue eelarveperioodi ühise põllumajanduspoliitika strateegiakava väljatöötamine. Koostöös põllumeestega on ministeeriumil praeguseks paigas esialgne valik uue perioodi toetustest, mida hakatakse lähiajal erinevates töögruppides arutama. Milliseks kujunevad aga konkreetsemad tingimused ja kriteeriumid, on asekantsleri sõnul hetkel veel vara öelda. Selge on aga see, et tootmistingimused on Eestis piirkonniti erinevad, seda peegeldab ka maakasutuse struktuur ja tootmise spetsialiseerumine.

Saaremaa põllumeeste liidu juht Tõnu Post ütles, et Saaremaa põllumeeste liit hakkas siinsetele põllumeestele uueks eelarveperioodiks suuremaid toetusi küsima juba mitu kuud tagasi. "Rääkisime sellest ministriga suvel ja nüüd on leidnud kinnitust, et erisus peaks tulema," sõnas Post.

Saaremaa muldade boniteet ja tootmistingimused on oluliselt kehvemad kui Kesk-Eesti viljakatel muldadel. Saaremaa põllud on väikesed ja asuvad üksteisest kaugel, mis tõstab tootmiskulusid. Põlluharimiseks vajalike väetiste ja muude sisendite saarele toomine ja saakide mandrile toimetamine on kulukam, kui maksavad transpordi eest mandri tootjad.

Kaido Kaasik
Kaido Kaasik Foto: Saarte Hääl

Tuule Grupi põllumajandusosakonna juhataja Kaido Kaasik leidis, et toetuste sidumine tootmistingimustega on igati normaalne ja nii tulebki teha. Saaremaa viljakasvatajad ei saa mitte kuidagi oma töö eest sama suurt tulu kui Kesk-Eesti põllumehed, ehkki kulutusi tehakse võrdselt. Seetõttu peab põllumajanduspoliitika sekkuma ja looma kõigis piirkondades normaalsed majandamistingimused.

Saaremaa põllumeeste otsetoetus peaks olema 20 protsenti kõrgem kui üleüldine toetuse määr.” - Kaido Kaasik

Kaasiku sõnul võiks Saaremaa põllumeestele makstav otsetoetus olla 20 protsenti kõrgem kui üleüldine toetuse määr. Sarnast lähenemist rakendatakse enamikus Euroopa riikides, lisas ta.

Marko Gorban ütles, et hetkeseisuga maaeluministeerium kiviaedade taastamise toetamist järgmisel  perioodil jätkata ei plaani. Kiviaia taastamise toetust on nüüdseks makstud juba üle 10 aasta. Aastatel 2007–2013 sai üle 500 taotleja enam kui 3 miljonit eurot 128 km kiviaedade taastamiseks. 

Käesoleval perioodil on toetatud 278 taotlejat kiviaia taastamisel ligikaudu 2,5 miljoni euroga, millega taastatakse ligikaudu 117 km kiviaedu. Samas jäävad Gorbani sõnul alles mitmed olulised elurikkuse säilitamisele suunatud meetmed, nagu näiteks poollooduslike koosluste hooldamine.

Aialadumise toetamine lõpeb

Tõnu Posti hinnangul on kiviaedade taastamine võtnud tegelikus elus küllalt ekstreemse kuju, kus kiviaed asub näiteks kusagil võpsikus, igasugusest vaateulatusest väljas ega paku kellelegi mingit silmailu. "Võib olla määrused ei ole kõige paremini õnnestunud ja siis hakatakse seda tihtipeale ära kasutama," lausus Post, kelle sõnul võiks kiviaia taastamise toetamise järgmisel eelarveperioodil tõesti lõpetada.

Kaido Kaasiku sõnul võinuks kiviaia taastamise toetamise lõpetada juba eelmise eelarveperioodi alguses 2013. aastal. Aialadumise asemel oleks mõistlikum toetada kuivendussüsteemide korrastamist või sõeluda välja mõni põllumeeste jaoks pakiline probleem, et toetamisel oleks ka mingi eesmärk. Kiviaedade taastamist võiks Kaasiku hinnangul vajadusel toetada pärandkultuuri vahenditest, mitte aga põllumeeste arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles