Pärnumaal avati ultramoodne laudakompleks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy

Kuidas selle lehma nimi on, küsin Viisireiu külas Vahtra suurfarmi juhatajalt, maaülikoolis maamajanduslikku ettevõtlust ja ökonoomikat õppinud Madis Mätaselt. „Eesti elu hoidja,” vastab noor mees käigult, viidates kujur Mati Karmini loodud taiesele.

Pronksist pooletonnine lehm – monument Eesti elu hoidjale – avati Pärnumaa tuntuima põllumajandustootja OÜ Weiss vast valminud Vahtra laudakompleksi ees nädalapäevad tagasi. Nii pidulikult, et katte eemaldajate hulgas oli peaminister Jüri Ratas, kes ei varjanud uhkust nende üle, kes usuvad elu võimalikkusesse väljaspool Tallinna ja Tartut.

Peatöövõtja, OÜ Mapri Ehituse projektijuhi Margus Väärsi jutu järgi hakkas Weissi juhataja Kalmer Metsaoru juba kümme aastat tagasi rääkima, et tahab uut ja korralikku lauta ehitada, sellist, kus inimesed saavad tööl käia ja kodukohas on elu. Farmikompleksi projekteerimine algas 2016. aastal, kuid Pekko Projekti arhitektid ja hanke võitnud ehitusfirma ei aimanud, kui nõudlikud ja pädevad tellijad nad on saanud ning mismoodi Weissi juhatuse liikmed maailmakogemust poolesaja elanikuga külakohta toovad. Tõestades, et põllumajandus ei ole füüsiliselt raske töö tegemine, vaid ajakohane tehnoloogia ja moodsad hooned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles