Tänavune kartulisaak on parem, kuid tarbimine väheneb (1)

Silvi Lukjanov
Copy
Rebase talu peremees Meelis Tiigemäe rõõmustab hea kartulisaagi üle.
Rebase talu peremees Meelis Tiigemäe rõõmustab hea kartulisaagi üle. Foto: Erakogu

Tänavu on hea kartuliaasta Järva- ja Võrumaa kasvatajale, sest peadirigent loodus soosis mugulate kasvu. Kohe sedavõrd, et suuremaid on rohkem kui seemnekartuleid. Kui nüüd vaid hind saagikust soosiks ja jaguks tarkust naabrimehega konkureerimise asemel koostööd teha ning vaadata üle piiri, kus tänavu kartuliga keerulisem seis.

Järvamaal kartuleid kasvatava Rebase talu perenaine Piia Tiigemäe sõnas, et tänavune suvi oli kartulile parem kui eelmine, niiskust oli rohkem ja saak kenam. Ilusa saagi andsid sortidest ‘Adretta’ ja ‘Laura’, veidi tahapoole jäid ‘Jõgeva kollane’ ja ‘Gala’. Perenaine selgitas, et ‘Jõgeva kollane’ on üldse veidi pirtsakas sort, mis tootjale kasulik kasvatada ei ole, ja seepärast seda vähe saada ongi.

Liiga suur läheb praaki

Veel tõi Tiigemäe välja, et tänavu on saagi seas üksjagu liiga suuri mugulaid. „Võiks ju mõelda, et pirakas kartul on kasvatajale kasulik, paraku ei ole, sest see tuleb toidukartuli hulgast välja sorteerida ja läheb praaki,” ütles ta. Üldjuhul inimesed väga suurt kartulit omale talveks keldrisse ei soovi. „Tore, kui leiab kellegi, kes sellist suurt odavamalt endale tahab.”

Rebase talul läks sel sügisel kartulivõtuga õnneks – nad said kartuli üles täpselt enne suuri vihmasid ja tänu sellele on kartul puhas ja kuiv. Kes aga alles septembri teisel poolel võtma hakkas, sel on kartuli kuivatamisega palju tegemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles