Nördinud põllumehed: valimiste eel ühel meelel olnud erakonnad jätavad põllumehed toetusteta (2)

maaelu.postimees.ee
Copy
Eelarvekõnelustel kujunenud olukord seda hämmastavam, et kõik kolm valitsuserakonda on olnud valimiste eel üleminekutoetuste täies mahus maksmise osas ühel meelel. Nüüd on pilt hoopis teine.
Eelarvekõnelustel kujunenud olukord seda hämmastavam, et kõik kolm valitsuserakonda on olnud valimiste eel üleminekutoetuste täies mahus maksmise osas ühel meelel. Nüüd on pilt hoopis teine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põllumajanduskoda väljendab sügavat üllatust valitsuse kava pärast, mis ähvardab Eesti põllumajandustootjad järgmisel aastal ilma jätta täies mahus siseriiklikest üleminekutoetustest. Koda kutsub lähiajal kokku põllumeeste esindajate erakorralise kohtumise.

Üleminekutoetuste lubatud määras maksmine või mittemaksmine näitab koja hinnangul selgelt valitsuse suhtumist kodumaisesse põllumajandusse ja toidutootmisesse.

„Üleminekutoetuste maksmine on põllumeeste jaoks olnud läbi aastate mõõdupuu, millega on hinnatud valitsuse suhtumist kohalikku põllumajandustootmisesse. Erakonnad deklareerivad sõnades küll oma toetust nõudmisele saavutada meie põllumeestele võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidus, kuid üleminekutoetuste maksmine näitab nende lubaduste tegelikku sisu,“ rõhutas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul on eelarvekõnelustel kujunenud olukord seda hämmastavam, et kõik kolm valitsuserakonda on olnud valimiste eel üleminekutoetuste täies mahus maksmise osas ühel meelel.

Erakonnad deklareerivad sõnades küll oma toetust nõudmisele saavutada meie põllumeestele võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidus, kuid üleminekutoetuste maksmine näitab nende lubaduste tegelikku sisu.

„Üleminekutoetustel on oluline roll meie põllumajandusettevõtete konkurentsivõime kindlustamisel. Eelmise aasta ikalduse leevendamiseks eraldas valitsus 20 miljonit eurot laenu, mis aitas paljudel ettevõtetel ellu jääda. Üleminekutoetustel on põllumajandusettevõtete eelarves oluline koht – nii tootmiskulude katmisel kui võetud laenude tagasimaksmisel. Silmas tuleb pidada sedagi, et kui lühiajaliselt kokkuhoitud eelarvevahendid viivad tootmise vähenemiseni, siis on sellel juba pikaajaline mõju maksutulu laekumisele,“ lisas ta.

Põllumajanduskoda kutsub lähiajal kokku põllumeeste esindajate erakorralise kohtumise, et analüüsida tekkinud olukorda ja kavandada järgmised sammud. Lisaks küsimärgile üleminekutoetuste täies mahus maksmise kohal tekitab põllumeestele ebakindlust ka soodusmääraga kütuse tulevik ja võimalik maamaksu suur tõus.

VALIMISLUBADUSED

Keskerakond lubas valimiste eel tagada Eesti põllumajandus- ja toidutootjatele võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidu ühisturul, seista Euroopa Liidu tasandil ühise põllumajanduspoliitika raames otsetoetuste võrdsustamise eest ja maksta meie põllumeestele üleminekutoetusi maksimaalses lubatud määras.

Isamaa märkis oma valimisprogrammis, et vajalikuks peetakse ÜPP otsetoetuste kiiret võrdsustamist Euroopa Liidus, et tagada Eesti põllumeestele võrdsed konkurentsitingimused ja ka Eesti riigieelarvest aktiivsetele põllumajandustootjatele siseriiklike üleminekutoetuste maksmist vastavalt Euroopa Liidu reeglitele maksimaalses lubatud mahus.

Ka EKRE lubas oma valimisprogrammis toetada Euroopa Liidu ja Eesti siseriiklike põllumajandustoetuste maksmise jätkamist ning meie põllumeeste võrdset kohtlemist sarnaselt teiste EL-i riikide põllumeestega.

Allikas: EPKK

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles