Avastati tohutu SIM-kaartide turvanõrkus. Kas Eesti on ohustatud? (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
SIM-kaardid
SIM-kaardid Foto: Caro / Klaus Westermann/Caro / Klaus Westermann
  • Ohustatud on miljard telefoni üle maailma

Eelmisel nädalal maailma erinevates meediakanalites avalikustatud SIM-kaartide turvanõrkust ehk SIMJackerit ei ole võimalik ära kasutada mitte üheski Eesti mobiilioperaatori võrgus, kinnitasid operaatorid Postimehele.

Telia Eesti IKT riskide ja turva grupi juht Aigar Käis ütles, et Telia eelkäija EMT andis seda tüüpi SIM-kaarte välja umbes 15 aastat tagasi ehk vahemikus 2003–2005. Pärast 2005. aastat pole aga kõnealuseid SIM-e kasutatud ning tänaseks on valdav osa nendest kaartidest ka klientide poolt uuemate vastu välja vahetatud. Näiteks kõik 3G ja 4G SIM-kaardid on juba uuemad.

«Samuti ei puuduta see teema e-SIM-i ega ka Mobiil-ID toega SIM-kaarte. Kahtluse korral võib kontrollida oma SIM-kaardi seerianumbrit, kus Telia poolt kasutatavate SIM-ide puhul tähistavad seerianumbris kohad 8, 9 ja 10 aastaarvu, millal SIM on välja antud. Näiteks: 8737201(018)080427289, kus siis sulgudes on viide aastale,» selgitas Käis.

Tema sõnul on SIMJackeri haavatavuseks tituleeritud turvanõrkus probleemiks pigem sellistes regioonides, kus on SIM-kaardile loodud funktsionaalsus näiteks pankadega suhtlemiseks või lisateenuste kasutamiseks. Eriti populaarne on see Aafrika ja Lõuna-Ameerika riikides.

Ka Tele2 turundusjuhi Liina Liivi sõnul selle ettevõtte väljastatavates SIM-kaartides S@TBrowser-tehnoloogiat ei kasutata ning seega ohtu pole.

Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli kinnitas samuti, et Elisa klientide kasutuses olevad SIM-kaardid on turvalised. «Väljatoodud haavatavusest pole meie klientide SIM-kaardid ohustatud, sest ei kasuta S@T brauserit,» ütles ta.

Kõnealune turvanõrkus võimaldab SIM-kaartidele ligi pääseda vaid SMSi saates. Ohustatud on kuni miljard telefoni üle maailma. Selle kohta saab lähemalt lugeda siit ja siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles