Hiidlased kutsuvad sööma

maaelu.postimees.ee
Copy
Külla oodatakse kõiki huvilisi, aga tähele tuleb panna, et söömaaegadele peaks eelnevalt registreeruma.
Külla oodatakse kõiki huvilisi, aga tähele tuleb panna, et söömaaegadele peaks eelnevalt registreeruma. Foto: Erakogu

Hiiumaalt alguse saanud kohvikutepäevad on juba saanud üle-eestiliseks traditsiooniks. Nüüd alustavad hiidlased uue tavaga ja kutsuvad külalisi enda juurde söömaajale. Külalisi oodatakse 1.-4. augustini viiel erineval söömaajal.

Möödunud aastal positiivse kogemuse osaliseks saanud Ungari õhtusöögi korraldajad teevad elaval tulel raudpajas guljašši ka sel aastal. Traditsioonilise guljaši kõrvale pakutakse ka ehtsat pekki. Toimub kogu ettevõtmine Lauka mõisa lähistel lihtsates väliköögi tingimustes, mis on juba ise elamus omaette.

Mihkli Talumuuseumis pakutakse mehemoodi süüa talu peremehe Joosepi 115. sünniaastapäeva auks. Tuleb korralik sünnipäevapidu, kus maitstakse sünnipäevatoitusid nii tänapäevast kui ka Joosepi eluajast. Lisaks mängitakse pilli ja saab laulda, nagu ikka eesti rahval kombeks ning esineb ka Hiiumaa Naaditeater etendusega “Meie elu”.

Kärdla gümnaasiumi hoovis aga pannakse püsti rahvusvahelisi maitseid tutvustav lõunasöök, mis peatab aja keset päeva, just nagu seda tehakse Vahemere maades. Toidurännak Viie Küla Maitsed viib meid Hiiumaa kallastelt Soome, Horvaatia, Küprose ja Portugali radadele. Kõhud täis ja maitsed värskelt meeles, saab kõike ka kaasa osta.

Aiahuvilisi tervitab hommikusöök Anne juures, kus saab ampsu saateks jalutada imekaunis koduaias, mida isegi Soomest turismibussidega vaatama sõidetakse. Anne on õppinud kodu lähedal Hiiumaa ametikoolis aiaehitust ning sealt leitud sõprade seltsis avastanud enda jaoks uue hobi ja elukutse, mida söömaaegade raames hea meelega ka teistega jagab.

Soonlepa karjamõis kutsub külalisi munast rääkima ja muna maitsma ning pärast ka “Muna” etendust vaatama jääma. Juttu tuleb Üle Soosterist, kelle loomingu üks tuntumaid sümboleid on muna. Samuti erinevatest viisidest, kuidas muna süüakse ja tehakse väike jalutuskäik Soonlepa karjamõisa peremehe Tõnis Kasemägi loodud munasse ehk keramajja.

Külla oodatakse kõiki huvilisi, aga tähele tuleb panna, et söömaaegadele peaks eelnevalt registreeruma. Täpsed kirjeldused ning kontaktid olemas kodulehel www.kohvikutepäev.ee. Samal ajal toimuvad ka kohvikutepäevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles