Galerii: Postimees käis avatud talude päeval

Kerttu Kirjanen
, suvereporter
Copy

Nädalavahetusel toimus üle Eesti avatud talude päev, mille raames kutsusid talude omanikud inimesi külla oma kodukohta ja seal toimuvat uudistama. Postimees käis külas Raplamaal Väljaotsa vutitalus ning Männiku piimalammaste talus.

Männiku piimalamba talu perenaine Kaisa Tähe ja tema pere osalesid avatud talude päeval kolmandat aastat. Täpselt nii kaua on nad pidanud ka Männiku talus piimalambaid.

Eelmisel aastal külastas avatud talude päeval talu umbkaudu 1500 inimest. «Inimesed on end väga hästi ülal pidanud,» ütles Kaisa.

Männiku talus on esindatud pea kõik taluloomad – koerad, veised, linnud, küülikud, lambad, kitsed ja hobused. Puudu on vaid põrssad. Koeri peab talu selleks, et kaitsa karja ilveste, huntide ja karude eest. Kümme päeva tagasi sündis Männiku talu koertel üheksa kutsikat, kõik isased. Neid kasvatab talurahvas teistele karjakaitse koerteks.

Männiku talu keskendub peamiselt piimalammastele. Neid on kokku natuke üle saja. Piimast valmistatakse jäätist, jogurtit ja juustu. Tootmisprotsess toimub talus kohapeal.

Mahtra külas asuv Väljaotsa vutitalu avas oma uksed avatud talude päeval teist korda. Eelmisel aastal osales inimesi umbes nelisada.

Talu peremees Jan Anderson räägib, et vutte on pere kasvatanud juba kolm aastat. Talu tegeleb küll peamiselt vuttide kasvatamisega, kuid lisaks on pererahval ka kolm jänest, kolm kana, kolm lammast, üks kukk ja üks kass.

Vutindusega tegelemise idee tuli Andersoni sõnul sellest, kui viis-kuus aastat tagasi talu sai ostetud. «Kaalusime erinevaid liike nagu kanu, kitsi ja lambaid, kuid vutt oli majanduslikult kõige otstarbekam. Võtab vähe ruumi,» selgitas Anderson.

Talu müüb ka suitsuvutti, mis peremehe tutvusringkonnas inimestele hästi peale läheb. «Praegu müüme seda käest-kätte, kuid järgmisel aastal juba ametlikult,» lisas Anderson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles