Hoiatus taimekasvatajatele: öösel võib temperatuur langeda nullini

maaelu.postimees.ee
Copy
Karge suvehommik.
Karge suvehommik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ilmateenistuse andmetel võib eeloleval ööl temperatuur langeda südasuve kohta väga madalale - maapinna lähedal võib õhutemperatuur paiguti olla 0°C lähedal.

Öösel on muutliku pilvisusega ilm. Kohati sajab hoovihma. Puhub põhjakaare tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 3..9, rannikul kuni 13, maapinnal kohati 0°C.

Ka päeval pole südasuvist sooja oodata, vaid on muutliku pilvisusega ilm. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub põhjakaare tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 13..17°C.

“Vaatamata sellele, et õhutemperatuuri ööpäevane keskmine on püsinud juuli alguses 2 kuni 3°C Eesti normist (17,4°C) madalamal ning me kõik ootame kompensatsiooniks soojemat ilma, on reaalsus hoopis vastupidine: õhk jaheneb veel,” teatab ilmateenistus.

Jahedusel aitab siia jõuda praegu Venemaal pöörlev madalrõhkkond, mille põhjaserv Põhja-Jäämerele ulatub ning Arktikast pärit õhu kirdetuule abil üle Koola poolsaare Soome ja Eesti kohale sikutab. Valge mere ümbruses võib juulikuus isegi lumi või siis vähemalt lörts hetkeks maha tulla.

“Sooja armastavate taimede omanikud peaks igaks juhuks arvestama 0°C lähedale langeva maapinna temperatuuriga,” hoiatab ilmateenistus. 

Nädalavahetusel õhumass soojeneb mõnevõrra, kuid see võtab aega, vähemalt ühe öö (13.07). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles