Saak jääb kätte: maasika hind kukkus krooniaega (21)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Töö maasikapõllul.
Töö maasikapõllul. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Maasika hind langes tänavu nii madalale, et viimati sai marjakilo sama odavalt kätte krooniajal. Kasvatajad jäid saagiga hätta, sest korjamise ja kasvatamise kulud olid kilohinnaga võrreldes kõrged, seega maasikas kas jäeti põllule või müüdi üliodavalt maha Läti turul.

Kui varem võis suve algul näha maasikaid müügis lausa 10-eurose kilohinnaga, siis tänavu ootas ostjaid ees positiivne üllatus, sest paari päevaga vaatasid turulettidelt vastu 3–4-eurosed hinnad. Madalam hind oli tänavu osaliselt tingitud odavatest välismaa marjadest, kuid eelkõige soojast juunikuust. 20–25-kraadise juunikuu ajal valmivad maasikad järk-järgult, kuid tänavu kerkis temperatuur lausa 30 kraadi lähedale ja seega sai kogu saak korraga valmis.

Veel enam, kuna maasikad valmisid vahetult enne jaanipäeva, siis polnud ka palju neid, kes suurtes kogustes ostaksid. «Inimeste mõtted olid mujal, mitte moositegemisel. Suur osa ei teadnudki, et maasikas on valmis, ega osanud turule minna. Mõned uudised küll kirjutati, aga hinda see enam ei päästnud,» ütles Eesti Maasikakasvatajate Liidu juht Elke Lillemets. Ta lisas, et kui eelmisel aastal müüdi maasikaid pikalt kõrgema hinnaga, siis see aasta kukkus kilohind poole päevaga madalaks. Näiteks tõi ta väikse moosimaasika, mida sai kohati osta turult 2,5 euroga. «Viimati oli krooniajal nii madal hind,» ütles ta. Hulgihind on sellest aga veel madalam, sest edasimüüjad lisavad ligikaudu euro kokkuostuhinnale juurde.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles