Uuring: põlevkivituhad ja kivisöetuhad on samasuguste omadustega (1)

BNS
Copy
Püssi tuhamägi.  SILVER KÄMÄRÄ
Püssi tuhamägi. SILVER KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Põlevkivituhad on samasuguste omadustega nagu kivisöetuhad, mistõttu pole põhjust neid eraldiseisvalt ohtlikeks jäätmeteks liigitada, selgub Tallinna tehnikaülikooli ja Tartu ülikooli uuringust.

Eesti Energia teatel laiendaks ja edendaks põlevkivituhkade ohtlike jäätmete hulgast väljaarvamine Eesti ringmajandust.

"Kuigi mitmed põlevkivituhast valmistatud tooted on juba varasematel aastatel standardiseeritud, lubab põlevkivituha väljaarvamine ohtlike jäätmete nimekirjast tuhka tuhamäele viimise asemel efektiivsemalt ja senisest rohkem kasutada näiteks ehitusmaterjalina, tsemendi ja betooni tootmises, põllumajanduses, muude ehitusmaterjalide ja plastide valmistamisel ning teedeehituses," ütles Eesti Energia keskkonnajuht Olavi Tammemäe pressiteate vahendusel.

2018. aastal tekkis Eesti põlevkivitööstuses ligi 9 miljonit tonni tuhka, millest taaskasutati vaid 1,9 protsenti ehk 175 000 tonni.

Uuringud ja testid näitasid, et põlevkivituhal on positiivne mõju saagikusele ning see sobib hästi ka mahepõldudel kasutamiseks.

"Kuigi tuha liigitamine ohtlikuks jäätmeks ei soodustanud taaskasutuse arendamist, oleme Eesti Energias juba aastaid pühendunud tuha kui teise ringi tootmissisendi potentsiaali uurimisele ja sellele kõrvaltootele rakenduse leidmisele," märkis Tammemäe.

Eesti Energia teatel on keskkonnaministeerium lubanud põlevkivituhad ohtlike jäätmete hulgast välja arvata.

Eesti Energia katsetas koos mitmete partneritega ja tõi seejärel turule põlevkivituhast valmistatud mullaparandaja Enefix. Uuringud ja testid näitasid, et põlevkivituhal on positiivne mõju saagikusele ning see sobib hästi ka mahepõldudel kasutamiseks.

Maanteeameti, Nordeconi ning Euroopa Liidu keskkonnaalase Life-programmi toel on Eesti Energia viinud läbi pilootprojekti "Osamat", mis kinnitas, et põlevkivilendtuhk on konkurentsivõimeline materjal ka teedeehituses.

Põlevkivituha väljaarvamine ohtlike jäätmete hulgast parandab ka Eesti positsiooni Euroopa Liidu ohtlike jäätmete statistikas, kuna teistes EL-i riikides ei arvatud fossiilsete kütuste põlemisel tekkinud tuhka ohtlike jäätmete hulka.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles