Kodumaised linnulihatooted said antibiootikumivaba kasvatamise märke

Kana

FOTO: SCANPIX

 Veterinaar- ja Toiduamet tunnustas mai lõpus Eesti ainsa kodumaise linnulihatootja Talleggi linnukasvatust ilma antibiootikumideta kasvatatud kanade süsteemi loomise eest. Sellest tulenevalt lisas Tallegg värske kanaliha pakenditele märke „Antibiootikumideta kasvatatud“.

Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on mikroobide tundlikkuse vähenemine ravimite suhtes teadaolevalt kogu maailmas suureks probleemiks.

„Seda, et ravimiresistentsus vajab teravdatud tähelepanu ka Eestis, näitavad aastatepikkused seired veiste, sigade ja kodulindude seas. Seetõttu on äärmiselt hea meel, et Eesti suurim linnulihatootja suhtub antibiootikumide kasutamisse vastutustundlikult ning teeb endast kõik oleneva, et pidurdada resistentsete bakterite teket,“ ütles Kalda.

„Antibiootikumide kasutamine on Euroopa Liidus looma- ja linnukasvatuses lubatud vaid ravi eesmärgil ja ainult veterinaararsti ettekirjutuse alusel,“ lisas Talleggi linnukasvatuse direktor Eve Samuli.

Mikroobide tundlikkuse vähenemine ravimite suhtes teadaolevalt kogu maailmas suureks probleemiks.

„Oleme oma linnufarmides viinud kanade haigestumise heade elutingimustega miinimumini, kuid kui kana on siiski mingil põhjusel haigestunud, siis saab ta parimat hoolitsust ning ravitakse veterinaararsti määratud ravi järgi terveks. Selleks eelistame alati looduslikke alternatiive ja lindude ravimine antibiootikumidega on viimane alternatiiv. Kuid ka siis ei ole tarbijatel vaja karta, sest sel juhul kehtib lihatööstusesse saatmise keeluaeg, mida kontrollib rangelt ka Veterinaar- ja Toiduamet. Nii tagatakse, et liha, mis jõuab poelettidele, on alati antibiootikumideta,“ selgitas Samuli.

Kokku opereerib Tallegg Eestis kuue broilerifarmiga, mis asuvad valdavalt Tallinna lähiümbruses. Söögilauale jõuab kanaliha just nendest kanalatest.

Populaarne

Tagasi üles