Simo Teesalu: Põllumehed eelistavad kalli masina välja osta

Sirje Niitra
Copy
Huvitav on see, et kui paljud kliendid eelistavad renti, siis põllumajandustootjad ostavad masina tavaliselt välja, tõdeb Forklifiti omanik ja juhatuse liige Simo Teesalu.
Huvitav on see, et kui paljud kliendid eelistavad renti, siis põllumajandustootjad ostavad masina tavaliselt välja, tõdeb Forklifiti omanik ja juhatuse liige Simo Teesalu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tõstukeid müüv, rentiv ja hooldav osaühing Forklift pakub lisaks tööstuses ja ehituses tegutsevatele ettevõtetele oma teenuseid järjest enam ka põllumajandusele.

Pärnu linna külje all Jänesseljal asuva firma Forklift esinduse tunneb ära selle ees seisvate suurte ja väiksemate erksavärviliste kahveltõstukite järgi. Kõrge hoone allkorrusel paikneb väike kontor, kus kuue spetsialisti töölauad, sealt edasi jõuame aga suurde remonditöökotta, kus käib masinate hooldus ja remont.

Forklifti omanikku ja juhatuse liiget Simo Teesalu on raske tabada, sest mees jagab ennast nelja koha vahel – üks esindus on Tartus ja uued esindushooned valmimas nii Tallinna lähistel Jüris kui ka Jõhvi linnas, mis näitab, et ettevõttel läheb hästi.

Küsime, kuidas ja mis asjaoludel osaühing Forklift üldse sündis. Nagu ikka, on ka selle firma algus keeruline, tõdeb juhatuse liige Simo Teesalu, osutades kaasomaniku Andrus Tiiriku peale, kes kunagi oma tarbeks esimese tõstuki ostis ja selle varsti maha müüs. Kuna huvi taolise kauba vastu tundus suur olevat, ostis ta peagi veel kaks ja siis juba järgmised neli, mis kõik kärmelt kaubaks läksid. Aasta oli siis 2003, kui forklift.ee loodud sai ning toodete pildid koos hindadega välja pandi. Konkurendid mängisid toona peitust ja oma hindu ei avalikustanud, meenutab Teesalu. Eks see andis uustulnukale ka väikese eelise.

Majanduskasv suurendas vajadust

Kuna majandus kasvas, siis oli tõstukeid vaja. Aasta pärast läksid Andrus ja Simo koos Hiina, kust tulid tagasi koos konteineritäie tõstukitega. Siis tekkisid juba ka esindused Tartusse ja Pärnu. Esimene konteineritäis tõstukeid leidis ostjad Tallinnas toimunud ehitusmessil. Peagi hakati uute kõrval müüma ja rentima juba ka kasutatud tõstukeid. „Saime aru, et see on ala, millega tahame tegeleda,” märgib Teesalu tagantjärele ja lisab, et soov oli teha seda tööd nii hästi kui võimalik.

Tõstukite kasutusala on väga lai – ehitusest, laondusest ja tööstusest kaubanduse, turbaväljade ja põllumajanduseni välja. Suurte teleskoopmastiga tõstukitega saab laadida kaupa nii sadamas kui ka raudteel, aga ka igal pool mujal.

Põllumajandus ja põllumajandustoodete käitlejad on klientide sekka lisandunud viimasel viiel aastal. Selle ala hindab Teesalu väga huvitavaks ja perspektiivikaks.

Kokku on Forkliftil kliente 4500, neist on põllumajanduses tegevad esialgu 150, aga see arv suureneb kogu aeg.

Kokku on Forkliftil kliente 4500, neist on põllumajanduses tegevad esialgu 150, aga see arv suureneb kogu aeg. Huvitav on see, et kui paljud kliendid eelistavad renti, siis põllumajandustootjad ostavad masina tavaliselt välja. „Ei tea, kas see tuleb sellest, et põllumees on ka oma maa ja metsa omanik ning talle meeldib asja omada,” arutleb Teesalu. Teisalt on paljudel, näiteks turbafirmadel või viljakuivatitel, töö hooajaline ja pole mõtet kallist masinat vahepeal seisma jätta. Ka riigiettevõtted ostavad sageli tõstuki päriseks. Samas suured väliskapitalil põhinevad ettevõtted eelistavad rentimist, sest selle kulu saab vastavale eelarvereale kirjutada ja hinna sees on ka hooldus ja remont. Seega on motiivid enamasti majanduslikku laadi.

Teleskooplaaduriga saab teha kõike

Teleskooplaaduriga saab talunik hoida puhtad teed ja platsid, vilja laadida, sõnnikut lükata, kaupa peale või maha tõsta, ehitusmaterjali autole laadida või ka kõrgeid aknaid pesta ehk tegu on väga multifunktsionaalse masinaga. Kasutatult võib selle soetada 20 000 euro eest, kuid uus maksab kuni 150 000 eurot.

Forkliftil on Eestis konkurente kümmekond. Sestap on tarvis osaleda riigihangetel, mida on ka võidetud. Teesalu sõnul on Eesti klient üldiselt nõudlik ja tööd tehes mugavust armastav, lisaks peab masin olema turvaline. Lahtise kabiiniga ilma lisavarustuseta masinat puhtalt odavuse pärast naljalt enam ei võeta. Lisaks Eestile müüb Forklift tõstukeid ka Soome, Lätti, Ukrainasse, Valgevenesse, Saksamaale, Ungarisse ja teistesse riikidesse. Eksporti on mõistagi kavas suurendada.

Praegu peab Teesalu oma juhitava firma eeliseks kasutatud tõstukeid, mille müügil on nende käes pool kogu Eesti turust. Teine eelis on esindused üle Eesti. Alustav ettevõte võtabki tavaliselt esialgu juba kasutuses olnud tõstuki ja hiljem jõukamaks saades ostab uue.

Piirkonnad on erinevad ja kõige magusam on muidugi Tallinn, kuid suurema konkurentsi tõttu on seal firma turuosa praegu kõige väiksem. Et seal tõsisemat tükki ampsata, on projekteerimisel uus Tallinna esindus Jüri ringil. Jõhvis on jälle konkurente vähe ja turuosa seetõttu suurem. Kuna sealkandis on palju rasketööstust, siis on see perspektiiviga piirkond ja praegu käib seal uue esinduse ehitamine, mis peaks valmima veel sel sügisel. Pärnus on kliente palju ja turuosa ka kõige suurem. Tartu esindus on samuti kitsaks jäänud, aga see peab uusi ruume esialgu veidi ootama.

Ehkki Forklifti omanikud tahavad viie aasta jooksul kasvada kaks korda, pole see siiski seatud eesmärgiks omaette. „Tahame olla jätkuvalt kasumis ja pakkuda oma töötajaile ja klientidele parimat,” lausub Simo Teesalu lõpetuseks.

Forklifti teenused (müük ja rent):

Tõstukid
Teleskooplaadurid
Virnastajad
Kahvelkärud
Tõstuki akud ja tarvikud
Rehvid
Ehitusmasinad
Allikas: Forklift.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles