Vilsandi sai kirjandusliku mobiiliäpi

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Vilsandi.
Vilsandi. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tartu ülikooli kirjandusteaduste magistrant Maris Mägi kaitses üleeile hindele A magistritöö, mille raames lõi ta mobiiliäpi “Kirjanduslik matk Vilsandil”.

Mobiilirakenduse eesmärk on paigutada Vilsandi maastikule erinevad tekstikatkendid, et tutvustada saart külastavatele inimestele selle paiga kirjanduslikke representatsioone ja aidata kirjandusteoseid taasavastada. 

Saaremaalt pärit Mägi ütles, et kahasse juhendaja Kadri Tüüriga sündinud idee teine eesmärk on luua Vilsandi loodusele mitmekihilisem vaade. Vilsandi on tema sõnul inspireerinud väga paljusid kirjanikke, kunstnikke, muusikuid ja loodusinimesi. Saarest on kirjutatud nii romaane, novelle, reisikirju, populaarteaduslikke teoseid kui ka mälestusteraamatuid.

NaviCupi platvormil valminud rakenduse puhul oli Mägi sõnul oluline jälgida, et loodav kirjanduslik matkarada ühtiks saare kolme peamise matkaraja trajektooriga. “Nii on lisatud kolmele erinevale kihile – Käkisilma–Vilsandi 5 km, Vilsandi läänepoolsele 6 km ja Vilsandi põhjapoolsele 8 kilomeetri pikkusele matkarajale – kohapunktid, mis seda paika ühel või teisel viisil iseloomustavad,” selgitas Mägi.

Ta lisas, et kuna Vaika saartele minek on keelatud, sai Vaika saari tutvustavad kohapunktid paigutatud Vilsandi lääneranda läbivale matkarajale. Neljas kaardikiht on Suur-Vilsandi ja Väike-Vilsandi kirjanduslikest kohtadest, võimaldades külastajal läbida teeradu külas ja selle ümbruses.

Tekstikatkendid paigutuvad ajaliselt aastatesse 1920–2015 ning kannavad Mägi sõnul endas edasi maastiku kihilist muutust, maamärke ja Vilsandile omaseid legende ning muid kultuurilisi ilminguid.

Äppi on võimalik nii oma telefoni laadida kui ka vaadata seda Navicupi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles