Piimalehmade tervisest rääkiv teadusvideo võistleb konkursil

maaelu.postimees.ee
Copy
Eesti Maaülikooli doktorant Maksim Runin jõudis konkursil "Teadus 3" parimate hulka.
Eesti Maaülikooli doktorant Maksim Runin jõudis konkursil "Teadus 3" parimate hulka. Foto: Kaader videost

Piimalehmade tervis ja piimatoodang sõltub väga erinevates teguritest. Muu hulgas sellest, kui kõhn või paks on lehm ning millised molekulaarsed protsessid toimuvad parasjagu tema rasvkoes. Just seda viimast uuribki Eesti Maaülikooli doktorant Maksim Runin, kes konkursil Teadus 3 minutiga annab ülevaate oma teadustööst ja võistleb nelja teise teadustööd tutvustava noore teadusvideoga, vahendab Novaator.

Vaata videot Novaatori lehelt.

Maksimi Runini huvi on teada saada, millistest signaalmolekulide tasakaal muutu rasvkoes ja mis tingimustel. "Näiteks, kas enne või pärast poegimist. Või kas see sõltub sellest, kas enne poegimist oli lehm kõhn või paks."

Tundes molekulaarsel tasemel rasvkoes toimivat mehhanismi, on potentsiaalselt võimalik tagada lehma hea tervis ning suur piimaand. "Rohkem terveid lehmi – rohkem piima. Rohkem piima - rohkem ka raha," võtab Maksim kokku.

  • Teadus 3 minutiga on välja valinud viis paremat noorteadlast, kelle teadustööst on valminud videod. Nendest parima väljaselgitamiseks palub Novaator kõikide huviliste abi.
  • Oma hääle saab anda SIIN 10. mai südaööni!

Loe ka: Lehmade rasvakaotuse teema jõudis konkursil parimate sekka

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles