Terviseamet võttis joogivee analüüsimiseks kasutusele kolm korda kiirema meetodi

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogivesi.
Joogivesi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Terviseameti nakkushaiguste labor kasutab selle aasta algusest joogivee analüüsimiseks Colilert-18 meetodit, mis on varasemalt kasutatud membraanfiltratsiooni meetodist kiirem ja täpsem. 

„Colilert-18 meetodi kasutamisel saab mikrobioloogiliste uuringute tulemused kätte 18 tunni jooksul, membraanfiltratsiooni meetodi puhul kulub selleks ligi kolm korda rohkem aega,“ ütles terviseameti keskkonnatervise osakonna nõunik Natalja Šubina, kelle sõnade kohaselt võimaldab väiksem aeg mikrobioloogilise reostuse puhul kiiremini reageerida ning seega senisest paremini rakendada meetmeid joogivee kvaliteedi parandamiseks.

Samuti on tänu Colilert-18 meetodi identifitseerimise tunnuste suuremale objektiivsusele saadud tulemus usaldusväärsem ning erinevalt membraanfiltratsiooni meetodist, millega saab analüüsida ainult puhast vett, sobib Colilert-18 meetod ka märkimisväärses koguses heljumit ning mikroorganisme sisaldava vee analüüsimiseks.

Kuna Colilert-18 standard on terviseameti nakkushaiguste laboril juba akrediteeritud, oli sellele üleminek kiire ega nõua suuremahulisi lisauuringuid. Terviseameti Tartus ja Kohtla-Järvel asuvad laborid lähevad Colilert-18 meetodile üle tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles