Teraviljafoorumil kõneldi riskide maandamisest

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põud
Põud Foto: Kim Kwang Hyon/AP/Scanpix

Kuku raadio Maatunnile antud intervjuus vaatas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teraviljatoimkonna esimees Ivo Eenpalu tagasi Türil toimunud teraviljafoorumile. Pärast kahte põllumehe jaoks väga rasket aastat jäi ta selle aasta prognooside osas ettevaatlikuks.

2018. aasta sügisel jõuti saaks kiiresti koristatud, mistõttu külvati võrreldes varasema mahuga rohkem talivilja. Eenpalu sõnul on talvitumine läinud hästi ja kui suuremaid ilmaootamatusi kevadel ei tule, siis talverisk on tema sõnul peaaegu möödas.

Ennustusega on ta aga ettevaatlik. “Kui ma 2017. aasta sügisel ütlesin meestele, et peame vastu ja võtame saagi ega teist nii viletsat aastat ei tule, siis 2018 aasta tuli veel kohutavam,” sõnas ta.

Teraviljafoorumil kõneldi ka sellest, kas möödunud aasta on sundinud talunikke oma maad müüki panema, et toime tulle liisingute ja teiste kohustustega.

“Seda teemat puudutasime ka teravilja foorumil ja sellest rääkis Raul Rosenberg (Maaelu Edendamise Sihtasutusest – toim.) oma ettekandes, kui vaadata finatstulemusi kreeditori vaatenurgast, siis nende jaoks on esmatähtsad majandustulemused, mitte see, kui palju põllumehel on omandis likviidset tagatist,” on Eenpalu sõnul siiski vaja hinnata, et kui ikkagi raha ole ja pidevalt on ebaõnnestunud aastad, siis midagi oma põhivarast peab müüki panema.

Foorumil oli jutuks ka saagikindlustus, mille järel on Eesti teraviljatootjatel vajadus. Konkurentidele Lätis ja Leedus pakub kindlustust Saksa ühistupõhine kindlustusselts, kellel paraku Eestis esindust pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles