Põllukultuuride ja köögiviljade seemnete toomine Venemaalt on keelatud

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad. Foto on illustreeriv
Köögiviljad. Foto on illustreeriv Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eestisse on keelatud tuua köögivilja- ja põllukultuuride seemneid osadest väljaspool Euroopa Liitu asuvatest riikidest, näiteks Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest, teatas maksu- ja tolliamet (MTA).

Lillede ja suurema osa maitsetaimede seemneid võib jätkuvalt kaasa tuua, aga oluline on meeles pidada, et maksuvabalt saab neid tuua ainult isiklikuks otstarbeks. Üle piiri on keelatud tuua põllukultuuride, näiteks rukki-, odra- ja nisuseemneid, samuti köögiviljade, näiteks porgandi-, kõrvitsa- ja tomatiseemneid.

Loe ka: Miks ei tohi Venemaa köögiviljaseemneid Eestisse tuua?

Maksu- ja tolliameti Ida tollipunkti juhataja Voldemar Linno sõnul on juba praegu piiril mitmeid avastusi, kus inimesed toovad Eestisse kaasa seemneid, mida ei tohi üle piiri tuua. "Kuna kohe algab külvihooaeg ja seemnete kaasa toomine Venemaalt tiheneb, siis tuletame meelde, et nendest tuleb piiril siiski loobuda," lisas Linno.

"Eestisse võib tuua seemneid, mis on toodetud ja turustatud Euroopa Liidu nõuete kohaselt. Selle tõendamiseks on seemnete pakendid vastavalt märgistatud, mis annab tarbijale kindluse, et toodetud seemned on kvaliteetsed ja kontrollitud," ütles põllumajandusameti mahepõllumajanduse ja seemne osakonna nõunik Piia Puusepp. "Nii kaitseb Euroopa Liit ka oma sordiaretajaid ja seemnetootjaid ebaausa konkurentsi eest."

Piiripunktides on olemas põllumajandusameti teavitusplakatid, samuti jagavad kohapeal infot tollitöötajad. Lisateavet saab maksu- ja tolliameti tolliinfo telefonilt ja põllumajandusameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles