Seemnetunnistus asendatakse sertifitseerimise otsusega

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Alates 1. jaanuarist 2019 väljastab Põllumajandusamet sertifitseerimise nõuetele vastavale seemnepartiile sertifitseerimise otsuse ning nõuetele mittevastavale seemnepartiile sertifitseerimata jätmise otsuse. Seemnetunnistusi enam sellisel kujul ei väljastata, küll aga on sertifitseerimise otsusel olemas sama info, mis senisel seemnetunnistusel.

Vastavalt haldusmenetluse seadusele peab Põllumajandusamet, kui otsus võib kahjustada sordi omaniku, esindaja või säilitaja kui sertifitseerimise taotleja õigusi, andma talle seemnepartii sertifitseerimata jätmise otsuse korral võimaluse arvamuste ja vastuväidete esitamiseks.

Selleks saadab PMA seemnepartii sertifitseerimata jätmise otsuse eelnõu läbi dokumendihaldussüsteemi (WDT) seemnepartii ning ootab arvamusi ja vastuväiteid kolme tööpäeva jooksul. Otsus vormistatakse peale kolme tööpäeva möödumist arvestades esitatud arvamusi ja vastuväiteid.

Seemnete sertifitseerimise menetlus on seemne või paljundusmaterjali sordi omaniku, esindaja või säilitaja taotluse alusel tehtav haldusmenetlus, mille lõpuks peab PMA tegema otsuse, kas seemnepartii sertifitseerida või jätta sertifitseerimata. Otsusel kuvatakse muude oluliste andmete hulgas ka seemnepartiile väljastatavate etikettide numbrite vahemik.

Põllumajandusametui selgitusel tuleneb muudatus vajadusest tagada rakendusdirektiivi (EL) 2016/317 eesmärgi – etikettide jälgitavuse – saavutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles