Eesti liitus kliimasõbraliku metsanduse deklaratsiooniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolas Katowices toimuval ÜRO kliimakonverentsil võeti vastu kliimasõbraliku metsanduse deklaratsioon
Poolas Katowices toimuval ÜRO kliimakonverentsil võeti vastu kliimasõbraliku metsanduse deklaratsioon Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS

Eesti ühines Poolas Katowices toimuval ÜRO kliimakonverentsil vastuvõetud kliimasõbraliku metsanduse deklaratsiooniga. 

Dokumendiga ühinenud riigid kinnitavad, et metsandus mängib olulist rolli Pariisi leppe eesmärkide saavutamisel, teatas keskkonnamininisteeriumi pressiesindaja reedel.

"Metsarohke Eesti jaoks on deklaratsiooniga liitumine väga oluline. Kliimamuutuste mõju vähendamisel ja sellega kohanemisel oleme astunud uude ajastusse, kus metsal on märkimisväärne roll," ütles keskkonnaminister Siim Kiisler pressiteate vahendusel.

"Mets on süsiniku siduja ja talletaja. Seejuures ei tohi tähelepanuta jätta metsade endi haavatavust kliimamuutustele. Kliimapoliitika peab tagama selle, et süsihappegaasi paiskuks õhku vähem ning oleks tagatud metsade maksimaalne vastupanuvõimekus kliimamuutuste mõjudele," rõhutas Kiisler.

Eesti on rangelt kaitstavate metsade pindala osakaalu poolest Euroopa Liidus esirinnas.

Deklaratsiooniga juhitakse tähelepanu sellele, et metsad oleks terviklikult ja jätkusuutlikult majandatud.

"Eesti on rangelt kaitstavate metsade pindala osakaalu poolest Euroopa Liidus esirinnas. Meie metsi majandatakse säästvalt, tagades nende mitmekesisus, elujõulisus ja liigirikkuse püsivus. Metsade majandamisel lähtume sellest, et need pakuksid nii praegustele kui ka tulevastele põlvkondadele majanduslikku, sotsiaalset, keskkonnaalast ja kultuurilist kasu. Nende põhimõtete järgimisel toetatakse ka ÜRO seisukohti metsade jätkusuutlikuks majandamiseks," lisas Kiisler.

Metsade deklaratsiooni (inglise keeles: The Ministerial Declaration on Forests for the Climate) algatuse esitas kliimakonverentsi korraldajariik Poola. Tegemist on poliitilise deklaratsiooniga, mis eeskätt keskendub metsade rollile kliimamuutuste leevendamisel ja nendega kohanemisel globaalsel tasemel.

Kuna metsal on oluline roll süsinikuringes, tuleb maailmas vähendada metsade hävinemist ja nende seisundi halvenemist. Ühtlasi tuleb läbi jätkusuutliku majandamise parandada nii metsade süsiniku sidumise võimet kui ka kliimamuutustega kohanemise võimekust. Seejuures peab arvestama metsa oluliste rollidega ka muudes erinevates valdkondades, öeldakse deklaratsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles