Loomakaitsjate hädapalve: aita noortel siilidel talv üle elada

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ramona Heim / PantherMedia / Ramona Heim / Scanpix

Eesti Metsloomaühing jagas täna Turu Loomakaitse Ühingu (TESY) abipalvet soomlastele, mis kehtib ka siinmail. Paljud meie aedades elavad siilipojad on veel liiga väikesed, et talv üle elada ning seetõttu tuleks neid igati abistada. 

«Soomes, Turu piirkonnas on siilid välja suremas,» kirjutas TESY oma veebilehel. «Pehmete talvete tõttu ärkavad siilid talveunest liiga vara või keset talve ning liiklus ja vähene sobivate elupaikade arv on siilide arvukust aasta aastalt vähendanud. Külm ja vihmane suvi või ka väga kuum ja kuiv suvi, nagu seekordne oli, on tinginud selle, et osa siilipoegi on veel väga väikesed.»

Igal aastal võtab TESY enda hoole alla 20-30 talvituvat siili. Siilipojad viiakse Turu linna loomade varjupaika, kus nad saavad elada neile mõeldud pesakastides. Kuna siilid nendes ruumides täielikult talveunne ei jää, saavad nad vahepeal ärgates toitu ja vett.

Siilide abistamiseks ei ole aga spetsiaalseid võimalusi vaja. Kui tahad okaskerasid ka edaspidi näha, pead aitama neid, kes veel alles on. Selleks on mitu viisi: 

  • Paku neile toitu — väga hästi sobib kanaliha, näiteks pehme kassitoit. Joogiks vajavad siilid vett, kindlasti ei tohi neile anda lehmapiima. 
  • Loo neile sobiv keskkond — ära korja aiast ära lehehunnikuid, sest neis saavad siilid talvituda. Lisaks sellele võid aeda ehitada ka varjulisi, põhuga täidetud pesakaste.
  • Anna siilipoegadest teada — Eesti Metsloomaühing on valmis nõu ja jõuga väikeste siilipoegade eest hoolitsemisel abiks olema. Ühinguga saab ühendust numbril 5632 2200 ning info@metsloom.ee.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles