Põllumajandusettevõtted võtavad aktiivselt laenu

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombain põllul vilja koristamas.
Kombain põllul vilja koristamas. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

SEB klientidest väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE-d) finantseerimismahud on kasvanud tänavu enim põllumajanduses, kaubandus - ja tootmissektoris. Käesoleva aasta suurim, 10-protsendiline kasv on olnud põllumajandussektori VKE-de laenu- ja liisinguportfellis, teatas SEB.

«Aasta esimene pool on olnud ettevõtluses aktiivne. Märgid näitavad, et ettevõtjad suhtuvad positiivselt investeeringutesse. Ettevõtjatel on eesmärk tootmise lisandväärtust tõsta ja samas kulusid vähendada,» sõnas SEB väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete segmendi juht Edward Rebane pressiteates.

Kuna Eestis liiguvad tööjõukulud tõusujoones ja surve palgakasvule on endiselt suur, siis tekib üha suurem surve ka automatiseerimisele. «Tootmise ja teeninduse automatiseerimine on need teemad, millega panga poole viimasel ajal sagedamini pöördutakse, kuna ettevõtte omavahenditest antud arenduste rahastamiseks tavapäraselt ei piisa,» lisas Rebane.

Automatiseerimine on märksõnaks just tootmisettevõtetes ja on tingitud tööjõu raskest kättesaadavusest ning seda probleemi kurdavad nii mitmedki ettevõtjad. Põllumajanduses oli aasta alguses näha suuremat investeerimislainet, kui SEB finantseeris uusi laenu- ja liisingulepinguid 15 protsenti suuremas mahus võrreldes eelmise aasta esimese poolega. Finantseeriti peamiselt uue tehnika ostu.

«Põllumehed ei osanud selle suve ilmastikutingimusi ette näha ning eks see võib hakata osaliselt mõjutama nende finantsseisu. Aasta teises pooles me nii palju investeeringuid selles sektoris uude tehnikasse kindlasti ei näe, samuti mitte järgmisel poolaastal,» kommenteeris Rebane põllumajandussektori finantseerimisaktiivsust.

Kaubandussektoris näeb SEB järjest suurenevat positiivset trendi just e-kaubandusel ning ruumi sealseks kasvuks on piisavalt.«Keskmiselt on EL-i riikides netikaubanduse osakaal suurem kui meil ehk Eestil läheb natukene veel aega, et muule Euroopale järele jõuda,» lisas Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles