Kas õigem on seeni noaga lõigata või tõmmata?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seenekorjaja võib ise valida, kas lõikab või tõmbab seene välja, vaid pinnast ei tohi segi pöörata.
Seenekorjaja võib ise valida, kas lõikab või tõmbab seene välja, vaid pinnast ei tohi segi pöörata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõigile on pähe kulunud tarkus, et seeni tuleb jalalt noaga lõigata, muidu samas kohas järgmistel aastatel suurt saagilootust pole. Viimsel ajal räägitakse aga järjest sagedamini, et tegelikult pole vahet ja seent võib ka jalaga välja tõmmata. Otsustasime spetsialistilt uurida, kuidas tegelikult asi on: kas lõigata või mitte?

Mükoloog Kadri Pärtel on rääkinud Maa Elule, seente korjamisel on kõige tähtsam, et ei kahjustataks pinnast, milles elab peen seeneniidistik – sellest saab seen oma väe ja see on seene eluringis põhiline.

On ju viljakeha lühiajaline justkui õun õunapuus ja seene puhul on «õunapuu» enamasti inimsilmale nähtamatult mullas ja kõdus. Kui seene väljatõmbamisega ei kaasne kõdu- ja samblakihi ümberpööramist, siis ei tohiks see niidistikule kahjulik olla ega kuidagi tuleva aasta seenesaagile mõjuda. Samuti ei sekku me siis muu elustiku tegemistesse, kes peale seente veel elavad oma elu.

„Ise eelistan söögiseeni korjates siiski nuga, sest siis on lõikepinnalt hästi näha, kui palju seen ussitanud on ja korvi pannes ei tule kaasa mulda, mis teised seened ära määriks. Muide, seeni saab korjata ka kääridega, eriti mugav on lõigata torbikseeni,” rääkis Pärtel.

Niisiis võib seenekorjaja ise valida viisi, mis just talle parem tundub, kuid tuleb olla hoolikas – segipööratud mets ei tee kellelegi rõõmu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles