Monarda – ilus püsilill ja depressiooni leevendaja (1)

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga tänuväärse püsilille monarda õite värvus on olenevalt sordist valge, eri värvi roosa, punane või lilla.
Väga tänuväärse püsilille monarda õite värvus on olenevalt sordist valge, eri värvi roosa, punane või lilla. Foto: Shutterstock

Aedmonarda ehk punane teemünt (Monarda diduma L.) on meie oludes täiesti külmakindel ja suhteliselt hästi paljunev, kuulub huulõieliste sugukonda. Taime hõredad korvõisikud meenutavad mõneti rukkililleõit, mis aga on värvuselt punane, õitsedes meil juulis-augustis.

Aedmonarda on neljakandiliste varte, vastakate piklikmunajate teritunud tippudega kuni 14 cm pikkuste lehtedega ja viietipmeliste õitega, mis paiknevad varre tippudes männastena ja on 3,5–6 cm pikad.

Õite värvus olenevalt sordist on valge, eri värvi roosa, punane või lilla, ka õiekattelehed on värvunud. Laiemat kasutust leiab lõhnaõlitööstuses oma eeterlike õlide sisalduse tõttu.

Taimele on iseloomulik majoraanilõhn, ja seda tugevamalt, mida rohkem hõõruda lehte käte vahel. Soomes nimetatakse seda ka teemündiks. Monarda eredad lõhnavad õisikud moodustavad efektse lillesülemi või -peenra. Õied püsivad kaua ka lillevaasis. Sügisel ehivad taime originaalsed pruunid peakesed, mis sobivad kuivatatult kuivseadekimpudesse.

Monarda raviomadused

Monardale on ladinakeelse nime andnud Hispaania arst Nicolas Monardes, kes mainis monarda raviomadusi 1569. aastal. Monardatee on rahustav, indiaanlased kasutasid seda nohu, köha, bronhiidi vastu. Soovitatakse ka iivelduse, gaaside, menstruatsioonihäirete ja unetuse korral. Monardatee tõstab söögiisu, toimib põletiku- ja mikroobivastaselt, korrastab ainevahetust, tõstab organismi kaitsevõimet ja tugevdab närvisüsteemi. Ravimina tarvitatakse lehti, õisi ja ülemist puitumata varreosa.

Unetee valmistamiseks võtta 1 tl kuivatatud peenestatud õisi või lehti, peale valada 1 klaas külma vett, ajada keema, lasta 10 minutit kinnises nõus jahtuda, kurnata ja juua 2–3 klaasi päevas, viimast korda õhtul veidi enne magamaminekut. Parema une tekitamiseks võiks tee kõrvale süüa ühe meega määritud saia- või leivaviilu.

Ravimteeks külmetushaiguste, kinnise köha, nohu, bronhiidi, kõhugaaside, peavalu, angiini ja iivelduse korral võtta 1 sl kuivatatud peenestatud monardalehti-õisi, valada üle külma veega, ajada keema, lasta 20 minutit jahtuda ja juua 3 klaasi päevas. Toorest taime võtta 2–3 sl peenestatud ürti, valada üle keeva veega ja lasta 5 minutit tõmmata.

Unepiima valmistamiseks võtta 1 sl kuivatatud või 3 sl värskeid monardalehti-õisi, peale valada klaas keeva piima, lasta 10–15 minutit tõmmata, kurnata ja juua õhtuti koos meega.

Agrotehnika

Monarda on vähenõudlik püsilill, mis kasvab hästi tavalisel aiamullal, kuid eelistab siiski huumusrikast niiskemat vett hästi läbilaskvat pinnast. Kuigi eelistab niiskemat pinnast, ei talu seisvat vett. Kasvab nii päikesepaistelisel kui ka poolvarjulisel kasvukohal. Kuigi eelistab niiskemat pinnast, on küllaltki põuakindel, vaid täielikku läbikuivamist ei talu, sest on pindmise juurestikuga. Läbikuivamise kaitseks on soovitatav monardasid multšida, mis jääb hiljem ka talvekatteks.

Taimi on kõige lihtsam paljundada puhma jagamisega ja seda eelkõige kevadel. Puhmast võib tükeldada isegi nii, et iga vars eraldi taimeks, sest laieneb kiiresti jälle võsunditega puhmaks. Tihe juurestik vajaks iga 3 aasta tagant väiksemateks puhmasteks jagamist. Sorte ongi ainult nii võimalik paljundada.

Monarda maitsetaimena

Monarda sisaldab haruldasi eeterlikke õlisid, C-vitamiini, karotiini, mineraalaineid, parkaineid, fütontsiide jt kasulikke aineid. Köögis võib lisada maitseainena lihatoitudele, eriti sealihale. Värskeid lehti ja õisi võib lisada salatitesse, puuviljatoitudesse ja hoidistesse (kompotti) ning booli. Soomes lisatakse seda teesegudesse, kasutatakse kokteilide jm toitude valmistamisel. Võib kasutada ka igapäevateena, seejuures on see tee ka väga maitsev. Tavalist teed võib monardalehega maitsestada. Monardalehti võib lisada mahladele või veinidele.

RETSEPTID

Monardatee

Ühele kuhjas teelusikatäiele kuivatatud ürdile valada peale liiter keeva ja lasta 20 minutit tõmmata, seejärel kurnata morsikannu. Lisada ühe hoolikalt pestud sidruni õhukesed viilud ja serveerida 10–15 minuti pärast koos jääkuubikutega.

Monardatee sidrunimahlaga

Võtta 0,5 tl kuivatatud monardaürti, valada peale 1 liiter keeva vett, lasta 20 minutit tõmmata ja kurnata. Lisada 1 sidruni mahl või õhukesed viilud, veidi võilillekroonlehti või pisut sidrunikoort. Kurnata 5–15 minuti pärast.

Monardapiim

200 ml tassi kohta võtta 1 sl kuivi või 3 sl värskeid purustatud lehti. Kallata üle keeva piimaga, lasta tõmmata 5–7 minutit, kurnata ja juua.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles