Lindude sügisränne on alanud

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustvaeras
Mustvaeras Foto: Marton Berntsen - oma töö, CC BY-SA 4.0

Põõsaspea neemel on võimalik sel ja tuleval nädalal jälgida mustvaeraste sügisrännet.

Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnul on see väga vaatemänguline – varahommikul ja õhtul pikad, tuhandetest lindudest koosnevad ahelikud mere kohal, kirjutab ajaleht Lääne Elu.

Rändavaid mustvaeraid näeb kella viie ajal hommikul ja kaheksa ajal õhtul. Rändel isaslinnud on teel Taani mere madalikele, emad hoolitsevad veel järglaste eest. 

Valkeri sõnul algas lindude sügisränne tegelikult juba kuu aega tagasi. 19. juunil jõudis Ölandi saarele Tartumaal jälgimisseadme saanud suurkoovitaja. Suurkoovitajate puhul on vastupidi – emaslinnud asuvad rändele kohe pärast munemise lõpetamist, et poegadele jääks rohkem toitu. Hauvad ja pojad kasvatavad üles isad.

Varajane soe kevad Valkeri sõnul rännet suurt ei mõjuta. Linde ei aja rändele mitte temperatuur, vaid öö ja päeva pikkus ning ränderahutus tekib ikka enam-vähem ühel ja samal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles