Ettevaatust: peenramultši kasutamine pani maja põlema

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sein pärast põlengut.
Sein pärast põlengut. Foto: Facebook

Peenramultš on tänuväärne leiutis tüütu rohimiskohustuse kasutamiseks, kuid tuleks väga hoolega valida, mida oma peenrasse tuua. 

Eesti aiapidajad multšivad oma peenraid suure hooga, sest sedasi on vähem rohimistööd ja istutusalad püsivad vaevata korras. Kuna multš on ääretult populaarne, müüakse seda dekoratiivsuse huvides ka kemikaalidega värvituna. Seda tüüpi toode on aga tuleohtlik.

Mis täpsemalt juhtuda võib, seda sai omal nahal teada üks Ameerika Ühendriikide Ohio osariigi pere. Peretuttav Paula Komm postitas Facebooki foto põlenud majaseinast ja kirjutas juurde, et sellised on mustaks värvitud multši kasutamise tagajärjed.

«Väga hirmus. Nii lõppes mu sõbra musta multši kasutamine. Ta pani selle alles neljandal juulil peenrasse. Tuletõrjujad ütlevad, et tegu oli iseenesesliku süttimisega,» kirjutab Komm.

Sellele maja küljele, kus põleng tekkis, paistab kuum pärastlõunane päike. Värviline multš värvitakse kemikaalidega ja see kombinatsioonis kuuma päikese ning musta värviga tekitasidki põlengu.

Kommi sõnul märkas köögis nõusid pesnud naaber õnneks leeke, tormas sündmuskohale ja kustutas põlengu kastmisvooliku abil. «Jumal tänatud, et seekord keegi õigel ajal õiges kohas oli. Asi oleks võinud palju halvemini lõppeda,» kirjutab Komm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles