Aegviitu ehitatakse huvitav sümbolrajatis

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkateede ristumiskohta tähistav sümbolehitis
Matkateede ristumiskohta tähistav sümbolehitis Foto: EKA

Esmaspäeval, 18. juunil avatud tudenginäitusel tutvustatakse matkapealinna Aegviitu ehitatavat uudset matkarajatist.

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) sisearhitektuuri osakond ja RMK avasid esmaspäeval kell 16 RMK peakontoris Tallinnas näituse «Tosin teekonda», kus 2017. aasta sügisel õpinguid alustanud tudengid näitavad väikeobjekti kursuse raames valminud ideede makette.

Üks näitusel olevatest objektidest ehitatakse Eesti matkapealinna Aegviitu Nikerjärve telkimisplatsile, mis tähistab kolme RMK matkatee ristumispunkti ja kus 25. augustil toimub suur EV100 matkaürituse lõpupidu, mille käigus ka tudengite projekteeritud rajatis pidulikult matkajatele avatakse. Näitus jääb kõigile avatuks augusti lõpuni.

Tudengeid juhendanud arhitekti Mari Hundi (arhitektuuribüroo b210) sõnul oli Aegviidu asukoht tudengitele huvitav väljakutse. «Tegu pole üksikobjektiga, vaid tudengitel tuli välja pakkuda lahendus terve suure platsi jaoks – matkateede ristumiskohta tähistav sümbolehitis, lõkkekohad, puukuur, infotahvlid jne,» selgitas Hunt. «Rajatise nimega «Sild» eesmärk pole pakkuda eri matkagruppidele ainuüksi võimalust puhata ja ööbida, vaid inimesed kokku tuua – platsi servades on küll eri seltskondadele eraldi lõkkekohad, aga keskne element ehk sild on mõeldud inimesi ühendama,» lisas ta.

Ühendab matkajaid

EKA tudengite ja b210 arhitektide projekteeritud maamärk «Sild» ühendab matkajaid, selle alla ja peale saab koguneda, seal saab süüa valmistada, tähistada, matkavarustust kuivatada – sild pakub võimalust nii kokku tulla kui endale oma vaikne tegutsemis- või puhkenurk leida. Lisaks moodustab sild ka omamoodi lava, kus toimuvat saab jälgida platsi igast servast, pakkudes nii võimalust väikesteks metsakontsertideks või muuks meelelahutuseks.

Näitusel on väljas kogu poolaasta kestnud õppetöö tulemused – iga tudengi nägemus Nikerjärve platsi puhkerajatistest ning väljavalitud projekti «Sild» makett, mis sellisel kujul ka valmis ehitatakse ja augusti lõpus matkajatele avatakse.

Aegviidu objekt on järjekorras juba neljas õppeülesanne, mis suunas EKA sisearhitektuuri osakonna esimese kursuse tudengid uurima seda, millised võiksid olla Eesti loodusesse sobivad matkarajad, vaatetornid või varjualused. Loodusmatkade taristu loomisele keskenduvat väikeehitise-kursust on osakond korraldanud tihedas partnerluses Riigimetsa Majandamise Keskuse ja arhitektuuribürooga b210 alates 2014. aastast.

Varem on koostööst valminud vaatetornid «Trepp» (Tuhu soos Läänemaal) ja jõemajakas «Vari» (Emajõe Suursoos) ning metsakõlakojad «Ruup» Pähnis, Võrumaal. Õppetöö eesmärk on väärtustada Eesti loodusmaastikke kohaspetsiifiliste matkajale mõeldud objektidega, mis toovad esile iga asukoha eripära. Kursust juhendavad Aet Ader, Mari Hunt, Kadri Klementi ja Karin Tõugu arhitektuuribüroost b210.

Tudengid: 

Karmen Eller, Semele Kari, Päär-Joosep Keedus, Marlene Kirt, Evelin Kruus, Karolin Kull, Eeros Lees, Monica Mustjõgi, Merly Mändla, Kadi Pihlak, Kelli Puusepp, Vivien Sibrits

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles