Välismaa farmerid on leidnud suurepärase alternatiivi taimemürkidele (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Narayan Maharjan / Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Taimemürkide kasutamine on kujunemas üha suuremaks probleemiks, aga mõnes paigas on farmerid leidnud väga looduslikke ja tõhusaid alternatiive. Tasuks eeskuju võtta!

Nimelt kasutatakse Jaapanis kahjurite tõrjumiseks ja umbrohu hävitamiseks parte, vahendab BBC. 

Kõlab nagu väheefektiivne ja kaugelt liiga looduslik lahendus, kuid spetsiaalselt tõrjeotstarbeks aretatud pardid on jaapanlaste sõnul väga tõhusad ja teevad ohutult ära sama töö, milleks seni mürke kasutati. 

Osavad linnud hävitavad kõik ebasoovitava, kuid jätavad riisitaimed puutumata. Samuti söövad nad ära umbrohuseemned, mis tähendab, et järgmisel aastal on põllul juba eos vähem umbrohtu.

Sel moel kasvatatud riisitaimed on loodusjõududele vastupidavamad, sest mürgid pole neid kurnanud. 

Meetodi ainus probleem on see, et kui pardid liiga paksuks lähevad, tuleb nad välja vahetada. Niisiis tuleb igal aastal tuua uued pardid. 

Pardid on praeguseks kasutusel Lõuna-Koreas, Hiinas, Tais ja Iraanis. Pestitsiide kasutakse sealmail tänu sellele oluliselt vähem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles