Järelvaadatav: raiesportlased saevad Türil võidu peale puid

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees teeb laupäeval 19. mail kell 10 otseülekande Türi Lillelaadal toimuvalt raievõistluselt «TOP10», mis on võistlustesarja xCUT CUP 2018 teine osavõistlus. Saemeeste mõõduvõtmisel astub üles Eesti ja lähinaabrite raiesportlaste paremik.

Raievõistluste sarja xCUT CUP 2018 teine osavõistlus «TOP10» on Eesti raiesportlastele ka üheks MM-ile pääsemise valikvõistluseks. Sel aastal koguneb võistlustulle tõeline raiesportlaste paremik, kohal on Eesti, Läti, Leedu, Soome ja Valgevene sportlased.

«Kahekümne esimene võistlus ja neljakümne esimene lillelaat sobivad väga hästi kokku,» sõnas raiespordi võistlussarja xCUT CUP 2018 peakorraldaja Mart Kelk. Laadakülastajad saavad raievõistlustele kaasa elada alates kella kümnest, kui algavad platsialad.

Kelk lisas, et võistlused tulevad kindlasti pingelised ja huvitavad. «Käesolev aasta on ka raiespordi maailmameistrivõistluste aasta, need toimuvad augustis Norras. «TOP10» on võistlus, mille tulemused lähevad arvesse ka Eesti koondise kokkupanemisel. Nii et kindlasti annavad kõik osalejad endast maksimumi.»

Raudvara, ambitsioonikad noored ja juuniorid

Eesti võitlejatest toob Kelk esile nii vana «raudvara» kui ka ambitsioonikaid noori. «Taas on võistlustules meie absoluutne tipp – Andres Olesk ja Taavi Ehrpais. Vanameistrid jätsid vahele aprillikuise Kevadkarika, nii et nende võistlusvormi me sel hooajal veel näinud pole. Kindlasti pakub neile konkurentsi Luua Metsanduskooli õpetaja, raiespordi «tõusev täht» Helvis Koort, kel on ette näidata kehtiv Eesti meistritiitel ja Kevadkarika võit. Löögivalmis on ka teised mehed. Võitjat ennustada ei saa.»

Lisaks profiklassis võistlevatele meestele osalevad võistlusel ka juuniorid. «Siin tuleb kiita Luua Metsanduskooli ja sealseid õpetajaid, kelle käe alt tuleb nii metsamehi kui noori raieportlasi. Meie poistele pakuvad konkurentsi noored naabermaadest. Võistlus on juunioridele ülioluline, sest maailmameistrivõistluste koondises on ka üks juuniorsportlane,» selgitas võistluste peakorraldaja.

Mis on raievõistlused?

Raievõistlusi, mille all mõeldakse siiski mootorsaagidega saagimise võistlusi ja mille maailmameistrivõistlusi peetakse alates 1970. aastast, on samast ajast korraldatud ka Eestis. Algselt olid reeglid ja saed küll teised, aga viimased 15–20 aastat pole reeglistikus olulisi muudatusi tehtud.

Võistlusalasid on viis ja need on tuletatud tähtsamatest saega tehtavatest metsatöödest: täpne puulangetamine, kiire ja kvaliteetne laasimine, täpne ja ratsionaalne tüvede järkamine ning sae hea hooldamine.

Võistlus «TOP10» on võistlussarja xCUT CUP 2018 tänavune teine jõukatsumine. Peasponsor Husqvarna turvariiete nimest inspireeritud sari ühendab kevadest sügiseni enda alla kolm traditsioonilist raievõistlust: aprillis maamessil toimunud Kevadkarikas, «TOP10» ja Eesti raiemeistrivõistlused. Eesti meister ja maailmameistrivõistluste koondis selguvad 9. juunil Valgas.

Raiespordivõistluste üks olulisi eesmärke on kutsehariduse edendamine ja kutseõppe propageerimine, samuti ohutud töövõtted ja praktilised teadmised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles