Isevärki potipõllundus: tomatid küpsevad toas, apelsinid koduaias

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilju täis kumkvaadipuud Maamessil.
Vilju täis kumkvaadipuud Maamessil. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Potipõllumeestel on tagumine aeg hakata mõtlema istutamise ja külvamise peale. Neil, kel iluaias või peenramaal veel ruumi, leiavad uusi ja huvitavaid täiendusi täna alanud maamessilt.

Selgub, et apelsinipuu ei ole enam lõunamaalaste luksus ning see võib vabalt kasvada ja vilju anda ka meie põhjamaises kliimas. Täna alanud maamessilt võib igaüks enesele vilju täis miniapelsini ehk kumkvaadipuu soeada ning selle tavalisse koduaeda kasvama panna.

Mileedi taimespetsialist Reta Poolak selgitas, et kumkvaadipuu võib vabalt potiga suveks õue jätta, kuid sügisel külmade tulekuga tuleb puu sooja tõsta.

«Et tegemist on tsitrusepuuga, siis vajab see tavalistest ilutaimest veidi rohkem hoolt, kasusid tuleb varakult eemaldada ja viljade saamiseks peaks teda pintsilga tolmendama,» märkis Poolak.

Neil, kel hing ihkab ise tomateid kasvatada, kuid puudub kasvuhoone või põllumaa, saavad seda vabalt teha ka korteris aknalaula või rõdul.

ETKI müügijuht Merike Harjo ja toatomatid sordinimega Varto.
ETKI müügijuht Merike Harjo ja toatomatid sordinimega Varto. Foto: SILLE ANNUK / PM/SCANPIX BALTICS

Eesti taimekasvatuse instituut(ETKI) on aretanud spetsiaalselt toas kasvatamiseks varajase tomatisordi Varto, mis kasvab täiesti edukalt ka korteris aknalaual.

Maamessile võttis ETKI müügijuht kaasa sada Varto sorti tomatitaime. «Kui puudu jääb, siis saame homme sama palju juurde tuua,» selgitas ETKI müügijuht Merike Harjo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles