Leht: Saaremaal sai hoo sisse tööstusliku kanepi kasvatamine

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim
Kanepitaim Foto: Caro / Scanpix

Statistikaameti eelmise aasta kokkuvõtted näitavad, et Saaremaal on hoo sisse saanud tööstusliku kanepi kasvatamine ja järjest kasvab ka talinisu külvipind, kirjutab Saarte Hääl. 

Tööstusliku kanepi külviseemet müüva Perfect Plant OÜ juhatuse liige Ago Siiner ütles, et Saaremaal on nad kanepiseemet müünud neljale-viiele kasvatajale, kellest mõni on seda veel omakorda laiali jaotanud. Eriti hoogsalt on kanepi kasvupind maakonnas suurenenud viimasel kolmel aastal. Koristatud kanep läheb viljakokkuostjate vahendusel suuresti välismaale.

Statistikaameti andmetel kasvatati Saaremaal kanepit 163 hektaril ja saagiks saadi 68 tonni. Eestis kokku kasvatati möödunud aastal tööstuslikku kanepit 9845 hektaril, mida on rohkem, kui Saaremaal kasvatati teravilja (8260 ha). Eestis saadi kanepipõldudelt möödunud aastal saaki 3597 tonni. Kasvupinnalt oli maakondadest esikohal Viljandimaa (3663 ha).

Omakasvatatud toorainest kanepiõli tootev Pähkla põllumees Aivar Lember ütles, et kanepikasvatamist ta päris selgeks saanud pole ja asi vajab veel õppimist. Eelmisel aastal läks Lember alt maavalikuga ning vihmane ja külmapoolne suvi jättis taimed kiduraks. Ka kanepi koristamine nõuab suuremat vilumust, praegu kipuvad kanepikiud ent köieks keerutama ja mässivad end ümber kombaini võllide. Seni viiel kuni kuuel hektaril kanepit kasvatanud Lember tõdes, et kümnetel hektaritel ta praegu kanepit kasvatada ei riskiks, arvestades, et külviseeme kilo maksab 10 eurot ja hektari peale kulub 30 kilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles